ГоловнаЕкономікаФінанси

Арбузов пробачив банкам, яких звинуватили у валютних спекуляціях

Від покарання страждали клієнти.

Арбузов пробачив банкам, яких звинуватили у валютних спекуляціях
Фото: bank.gov.ua

Національний банк, яким керує Сергій Арбузов, зняв покарання з банків, звинувачених у валютних спекуляціях на початку вересня.

Нагадаємо, 4 вересня курс долара на міжбанку виріс до 8,20 грн. У Національному банку пояснили, що подорожчання долара було ситуативним і пов'язаним з отриманими напередодні банками рефінансуванням у розмірі 3,8 млрд грн. Регулятор сподівався, що банки спрямують ці кошти на кредитування, однак частина з них потрапила на валютний ринок. У підсумку попит на валюту значно перевищив її пропозицію, що й призвело до послаблення гривні.

Уряд звернувся до керівництва Національного банку з проханням про застосування серйозних санкцій до винних у ситуації, що склалася. Регулятор вирішив покарати ті банки, які 5 вересня дорожче за всіх продавали готівковий долар. У НБУ вирішили, що вони більше за всіх винуваті в нагнітанні паніки.

Тільки-но ми даємо ліквідність, обов\'язково якийсь шалапут гроші "заганяє" на валютний ринок

— Ігор Прасолов, голова ради НБУ

За даними Незалежної асоціації банків, 6 вересня п'яти банкам було перекрито доступ до міжбанківського валютного ринку. Серед них опинилися "Креді Агріколь Банк", Platinum Bank, банк "Національні інвестиції", банк "Преміум" і "Регіон банк".

Однак НАБУ вдалося переконати керівництво НБУ в тому, що настільки суворе покарання негативно позначиться на клієнтах цих банків і банківської системи загалом. У підсумку обмеження було знято.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram