ГоловнаЕкономікаФінанси

Банки отримають доступ до державних баз даних про українців

Віктор Янукович дав доручення НБУ, Мін'юсту та Мінфіну.

Банки отримають доступ до державних баз даних про українців
Фото: asks.ru

Президент Віктор Янукович доручив забезпечити доступ банків до баз даних державних органів про фізичних осіб-позичальників.

"В результаті звернення УКБС до Адміністрації Президента щодо надання банкам доступу до державних реєстрів з метою перевірки стану позичальника та зменшення ризиків кредитування, Президентом було дано доручення НБУ, Мін'юсту, Мінфіну та Нацкомфінуслуг щодо розробки цього питання", - повідомляє асоціація Український кредитно-банківський союз.

Таким чином, банкам дозволять перевіряти достовірність поданих документів потенційних позичальників в реєстрі актів цивільного стану, держреєстрі фізосіб-платників податків та інших обов'язкових платежів, єдиному держреєстрі ДАІ.

Нагадаємо, банкіри скаржаться, що в Україні дефіцит гарних позичальників. Тому фінустанови стали більш ретельно перевіряти потенційних клієнтів - шукаються позичальники з гарною кредитною історією, ретельно аналізується його поточний фінансовий стан, реальні можливості регулярно платити за кредитами.

Кредитний портфель населення в банках в серпні скоротився на 266 млн грн. Основним гальмом кредитування експерти називають дуже високу ціну ресурсів на ринку. За даними компанії "Простобанк консалтинг", отримати кредит готівкою зараз можна в середньому під 54,04%, на товари - 69,82%, житло - 20,52%, автомобілі - 19,35%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram