ГоловнаЕкономікаДержава

Держава відсудила мільярд гривень у столичного заводу

Підприємство зірвало виплату зобов'язань за кредитом.

Держава відсудила мільярд гривень у столичного заводу
Фото: strah-pravda.ru

Госпсуд Києва стягнув з Київського заводу реле і автоматики (КЗРА) майже мільярд гривень за кредитним договором, укладеним підприємством 1993 року під гарантії Кабінету Міністрів.

Як зазначили в прокуратурі Києва, 1992 року Кабмін доручив заводу освоїти виробництво особливо складної медичної діагностичної техніки фірми Siemens AG. З цією метою підприємство уклало контракт з Siemens на постачання медичного обладнання та комплектуючих частин до нього. Для оплати техніки завод під гарантії уряду отримав в Укрексімбанку кредит на суму 50,5 млн німецьких марок.

Зобов'язання з повернення отриманого кредиту завод не виконав, і всі платежі за договором довелося здійснювати Кабміну за рахунок державного бюджету.

Рішенням суду за позовом прокуратури Солом'янського району Києва, з КЗРА стягнули суму кредиту, відсотки за користуванням ним, витрати зі страхування, комісійні платежі, пеню. Загальна сума становить майже 1 млрд грн.

Основним акціонером КЗРА є держава в особі Фонду держмайна. Йому належить 58,9% акцій. 2011 року планувалася приватизація КЗРА.

Нагадаємо, зараз сума гарантованого державою боргу становить $13,292 млрд. Це більше 20% від загальної суми держборгу України.

Зазначимо, що 2010 року прем'єр Микола Азаров вирішив підключити до реформи медицини концерн Siemens.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram