ГоловнаЕкономікаФінанси

Україна виграє від емісії долара в США

Американська антикризова програма торкнеться всього - від сировини до дорогоцінних металів.

Україна виграє від емісії долара в США
Фото: nstarikov.ru

Спроба США вирішити проблеми своєї економіки за рахунок емісії безготівкового долара, яку передбачає третій раунд програми кількісного пом'якшення (QE3), тягне за собою інфляційні ризики. Інфляція торкнеться всіх основних активів - від сировини до дорогоцінних металів, пише "Коммерсант-Украина".

Незалежне агентство Egan-Jones уже знизило рейтинг США з АА до АА-. В агентстві впевнені, що політика ФРС обрушить долар і накрутить ціни на нафту. Дійсно, за два дні з моменту оголошення запуску програми - четвер-п'ятницю - вартість нафти марки WTI вперше з травня перевищила позначку $100. Курс долара до європейської валюти знизився до $1,3119.

Водночас для української економіки падіння долара може бути на благо. "Це означає, що гривня трохи ослабне щодо основних торгових валют - євро і рубля, що поліпшить торговельний баланс", - вважає керуючий партнер Capital Times Ерік Найман. До того ж Україна може виграти і від подорожчання сировини, ціни на яку встановлюються в доларах, - від металу до зерна.

Долар - слабка одиниця

— Микола Азаров, прем'єр України

QE3 полягає у викупі до кінця вересня іпотечних облігацій на $23 млрд, а з жовтня - по $40 млрд на місяць. З урахуванням програми Twist (заміщення короткострокових US Treasuries довгостроковими) до кінця року щомісячні вливання становитимуть $85 млрд.

QE1 було ухвалено 3 жовтня 2008 року. Крім викупу активів на $700 млрд, названого "планом Полсона", передбачалося введення податкових пільг на $150 млрд і збільшення гарантій по банківських депозитах з $100 тис. до $250 тис. Ефект проявився не відразу. 6 квітня 2009 американський індекс досяг мінімальних рівнів, після чого почався його різкий підйом.

4 листопада 2010 року було запущено другий раунд - QE2 - обсягом $600 млрд. Його метою було підвищення кредитування економіки, запобігання дефляції і створення робочих місць. Програма завершилася 30 червня 2011 року.

Від попередніх етапів QE3 відрізняється тим, що в ньому не позначені граничний обсяг і термін закінчення викупу активів. Він спрямований на активізацію ринку нерухомості і створення робочих місць.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram