ГоловнаЕкономікаБізнес

"Пивна війна" - загроза для українського бізнесу, - експерт

Пивовари втратять частину російського ринку, якщо там заборонять пластикові пляшки.

"Пивна війна" - загроза для українського бізнесу, - експерт
Фото: podrobnosti.ua

Українські виробники пива можуть постраждати через російську заборону на продаж пива в пластикових пляшках. Таку заборону можуть ухвалити до кінця місяця - зараз законопроект обговорюється. Про це в коментарі для LB.ua сказала Ксенія Пасечник, головний редактор спеціалізованого журналу "Акциз".

"Зараз українські виробники розливають половину всього пива в пластикову тару, і більша його частина йде на експорт у Росію. Після заборони доведеться змінювати виробництво, а це нові витрати. Крім того скляна тара робить пиво дорожчим, тобто попит на нього знизиться. Зараз українське пиво конкурує з російським саме в низькому ціновому сегменті", - сказала Пасечник.

Для нас це буде катастрофою

— Галина Коренькова, генеральний директор ПрАТ "Укрпиво"

За її словами заборона навряд чи позначиться на цінах на пиво всередині України. Прихильники заборони говорять про те, що вплив пластикової тари для здоров'я людини до кінця не вивчено. Економічну вигоду від заборони на пластик отримають виробники скляних пляшок і жерстяних банок.

Більша частина експорту йде в пластиковій тарі.

80% всього пивного експорту України припадає на Росію, за даними організації ПрАТ "Укрпиво" (об'єднує найбільші пивоварні компанії). Більша частина експорту йде в пластиковій тарі. Всього Україна експортує 14,1 млн декалітрів пива на $49,5 млн.

У січні 2011 року Білорусь вводила заборону на ввезення пива з України. У відповідь Київ вдарив по постачаннях білоруського м'яса і молока. У травні 2012 року країни домовилися скасувати заборони. Зараз поставки українського пива у Білорусь швидко зростають.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram