ГоловнаЕкономікаДержава

Операції з офшорами подорожчають

Влада вводить додаткові збори на виведення капіталу з України.

Операції з офшорами подорожчають

Держкомпідприємництва схвалив проект закону, який збільшує оподаткування на операції з офшорними компаніями.

Як пише "Коммерсант-Украина", документ залишилося узгодити з Міністерством юстиції.

Проект вперше було запропоновано в листопаді 2011 року. Він передбачав введення додаткового 12%-го збору з операцій з переказу грошей в офшори, а також в рамках виконання зобов'язань перед іноземним суб'єктом. У травні нинішнього року в проекті з'явилася норма про 5%-вий збір з виплати дивідендів, відсотків і роялті офшору.

Очікується, що в результаті таких нововведень бюджет додатково отримає близько 3 млрд грн, якими покриватимуть дефіцит Пенсійного фонду.

Під юрисдикцією зон з пільговим оподаткуванням знаходиться від 21 до 32 трлн доларів США. Особливо гостро цю проблему відчувають країни Азії та Східної Європи, в тому числі і Україна. Нас має цікавити, чи був шлях капіталу "чистим" з точки зору податкового законодавства

— Андрій Головач, начальник податкової міліції

Також планується розширити перелік офшорних зон для адміністрування збору до ПФ з 36 до 71 - додаються такі країни, як Панама, Домініканська Республіка, ОАЕ, Мальта.

При цьому експерти відзначають, що українські компанії розширення цього списку не надто торкнеться, оскільки поза ним залишаються європейські держави зі сприятливим оподаткуванням - Кіпр, Нідерланди, Великобританія, Люксембург, окремі кантони Швейцарії.

Нагадаємо, за оцінками американської організації Tax Justice Network, за роки незалежності з України в офшори вивели $167 млрд. Заявлена сума виведених з України коштів перевищує обсяг валового внутрішнього продукту за 2011 рік. За цим показником Україна знаходиться на дев'ятому місці в світі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram