ГоловнаЕкономікаФінанси

Валютні держпапери для населення назвали небезпечними

Новий борговий інструмент уряду не гарантує повернення інвестицій.

Валютні держпапери для населення назвали небезпечними
Фото: novostienergetiki.ru

Валютні казначейські зобов'язання для населення, які випустить Міністерство фінансів, не мають гарантій повернення коштів.

Про це пише старший партнер адвокатської компанії "Кравець, Нова та партнери" Ростислав Кравець на "Економічній правді".

"Погашення казначейських зобов'язань і виплата доходу відбувається у межах сум, передбачених у держбюджеті. А в світлі рішення Конституційного суду з соцвиплат може вийти, що суми не передбачені. Виплат немає, але закон не порушено. Фактично, цей папір нічим не забезпечено, і як інструмент інвестування для фізособи вкрай небезпечний", - зазначає він.

За словами юриста, погашення казначейських зобов'язань і виплата доходу за ними припиняються через один рік після дати погашення, зазначеної у сертифікаті. У зв'язку з цим він допускає ситуацію неповернення вкладених коштів на абсолютно законних підставах, без будь-яких компенсацій.

Цей інструмент потенційно може стати суттєвим джерелом фінансування для уряду в середньостроковій перспективі

— Олена Бєлан, головний економіст Dragon Capital, про казначейські зобов'язання для населення

Нагадаємо, Кабмін доручив Мінфіну випустити валютні казначейські зобов'язання для населення на суму $200 млн. Номінал дворічних паперів становитиме $500, при цьому за ними виплачуватимуть піврічний купон (із прибутковістю 9,2% річних), а розміщення буде здійснюватися через державний "Ощадбанк".

У НБУ вважають, що ці папери є найнадійнішим інструментом вкладення коштів. На думку регулятора, зобов'язання будуть користуватися значним попитом на вторинному ринку, що дозволить фізособам у будь-який момент продати їх.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram