ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ "призначив" винуватих у падінні гривні минулого тижня

У вигляді попередження НБУ перекрив банкам доступ до міжбанку.

НБУ "призначив" винуватих у падінні гривні минулого тижня
Фото: Макс Левин

Національний банк вирішив покарати за падіння гривні на початку минулого тижня ті банки, які 5 вересня дорожче за всіх продавали готівковий долар.

Про це пише Олексій Комаха в Forbes.ua. Спочатку в розхитуванні курсу підозрювалися банки, що отримали напередодні подій на міжбанку рефінансування регулятора в розмірі 3,8 млрд грн.

Однак, за даними джерела видання в Нацбанку, майже всі кредити отримали три держбанки. "Вводити санкції проти держбанків, які працюють як філії НБУ, було б нерозумно", - зазначив чиновник.

В результаті регулятор вирішив, що покарання мають понести банки, які дорожче за всіх продавали валюту на готівковому ринку. У вигляді попередження НБУ перекрив їм доступ до міжбанку щонайменше на місяць.

У НБУ не розголошують імена ані одержувачів кредитів рефінансування, ані назви фінустанов, які потрапили "під роздачу". Але, за даними видання, винуватими визнали Банк Креді Агріколь, Platinum Bank, банк "Національні інвестиції", банк "Преміум" і Регіон банк.

Нагадаємо, 4 вересня курс долара на міжбанку зріс до 8,20 грн. Після цього уряд звернувся до керівництва Національного банку з проханням про застосування серйозних санкцій до винуватих у ситуації, що склалася.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram