ГоловнаЕкономікаФінанси

Національний банк планує приборкати спекулянтів

У НБУ налаштовані перешкоджати банкам отримувати додатковий прибуток за рахунок валютних спекуляцій

Національний банк планує приборкати спекулянтів
Фото: Макс Левин

Підвищений попит на валюту, який спостерігали під час учорашніх торгів на міжбанківському валютному ринку, схоже, не на жарт розлютив регулятора. Там готують жорсткі заходи до банків, які посміли використовувати видане рефінансування на валютні спекуляції.

Про це "Економічним вістям" повідомило джерело в одному з комерційних банків, які не потрапили в список тих, хто "провинилися" перед НБУ.

Нагадаємо, 4 вересня під час торгів на міжбанківському валютному ринку курс гривні знижувався до рівня 8,18-8,20 грн/дол. Востаннє аналогічне значення гривні було зафіксовано 9 листопада 2009 року, коли торги щодо долара закрилися в діапазоні 8,187-8,2025 грн/дол. Тоді значною мірою це було викликано очікуваннями ринку: передбачали, що для оплати поставок природного газу з Росії НАК "Нафтогаз України" почне купувати валюту саме на міжбанківському ринку. Але тільки-но стало відомо, що подібного не трапиться, відбулося зміцнення курсу гривні, що повернулася на колишні позиції.

Щось схоже спостерігалося і вчора. Загалом усі учасники ринку погоджуються, що зафіксоване у вівторок зниження курсу національної валюти відбулося за винятково суб'єктивних причин. Головною з яких стала, як це не дивно, щедрість НБУ. Зокрема, минулої п'ятниці, 31 серпня, Національний банк України в рамках узгодженої політики з МВФ провів тендер із підтримки ліквідності комерційних банків - було здійснено пробне рефінансування фінустанов із наданням довгострокових кредитів за середньозваженою ставкою 7,5% річних. Обсяг наданих коштів становив майже 4 мільярди гривень. Ці кошти повинні були надалі піти на кредитування суб'єктів господарської діяльності.

У понеділок, 3 вересня, НБУ почав виділяти гроші банкам - переможцям тендеру. До початку наступного дня, 4 вересня, сумарний залишок коштів на кореспондентських рахунках банків зріс до рівня 26,34 млрд. грн. (найвищий показник за останні 7,5 місяця - з 17 січня 2012 року).

"Однак замість того, щоб направити отримані від НБУ позикові кошти на розвиток економіки країни, як це, зрештою, було передбачено умовами проведеного тендера, низка банків зволіли використовувати їх для проведення короткострокових валютних спекуляцій на міжбанківському ринку. Таким чином, на гривню було створено тиск, що призвело до зниження її курсу", - розповів банкір.

Як зазначив співрозмовник, у НБУ не на жарт стурбовані подією і вже жорстко попередили комерційні банки.

"У НБУ поки не відмовляються від стимулювання економіки і готові й надалі надавати фінансовим установам довгострокову ліквідність, проте рішуче налаштовані завадити банкам отримувати додатковий прибуток за рахунок валютних спекуляцій", - пояснив співрозмовник.

Зокрема, за його словами, не виключене невідкладне проведення низки операцій, спрямованих на зниження обсягів вільної ліквідності ринку. Це повинно дозволити в найближчі кілька днів повернути курс гривні на колишній рівень. Також не виключено, що буде запущено механізм, який унеможливить нецільове використання довгострокових кредитів НБУ.

"На цьому етапі Нацбанк володіє всіма необхідними механізмами для підтримки стабільності курсу. Якщо він їх негайно задіє, курс може швидко повернутися на попередній рівень. Однак очевидно, що зниження курсу долара буде супроводжуватися зниженням рівня ліквідності банківської системи, за що банки повинні "дякувати" колегам, які не втрималися від спокуси заробити легкі гроші", - зазначив співрозмовник видання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram