ГоловнаЕкономікаДержава

Кабмін заблокував зобов'язання регіонів на 3 млрд грн, - оцінка

Зазвичай таке відбувається наприкінці року, але нинішній рік став винятковим.

Кабмін заблокував зобов'язання регіонів на 3 млрд грн, - оцінка
Фото: segodnya.ua

Державна казначейська служба в липні-серпні через падіння державних доходів тимчасово припинила фінансувати інвестиційні витрати місцевих бюджетів, унаслідок чого по країні заблоковано поточних зобов'язань на суму понад 3 млрд грн, пише "Експерт".

Це підвищує ймовірність того, що наприкінці року зайняті в бюджетній сфері українці отримають зарплату, а от грошей на ремонт доріг, благоустрій міст, житлово-комунальне господарство, будівництво й інші місцеві потреби в держави взагалі не знайдеться.

"Зазвичай таке відбувається наприкінці року. Як правило, в четвертому кварталі Міністерство фінансів намагається закрити всі хвости, виконати всі плани, тому починається хаотичний перерозподіл коштів за бюджетними статтями. Оскільки ресурсів держбюджету не вистачає, використовують гроші місцевих бюджетів", - пояснює експерт Асоціації міст України Олександр Слобожан. Нинішній рік став винятком, і проблеми почалися вже з липня.

У зв'язку з цим місцева влада змушена самостійно вирішувати фінансову проблему. У деяких містах намагаються провести більшість платежів за незахищеними статтями в третьому кварталі, не чекаючи можливого посилювання ситуації наприкінці року. Інші намагаються знайти кошти хоча б на найбільш термінові проекти, а щодо решти вирішують питання з підрядниками шляхом переговорів і особистих домовленостей.

Реальних механізмів впливу на Кабмін у місцевої влади небагато. Вони могли б повторити досвід 2008 року та подати на уряд до суду, однак робити це навряд хтось буде - місцеві бюджети дуже сильно залежать від урядових дотацій вирівнювання та казначейських позик. Тому, якщо хтось котрась із місцевих рад почне критикувати політику Мінфіну, їй швидко перекриють фінансування, а в переддень виборів можуть нашкодити в політичній площині.

На думку аналітиків, основна причина, через яку Кабмін заліз у кишеню до місцевих бюджетів, - це необхідність підтримувати анонсований Президентом курс на підвищення соціальних стандартів при тому, що економіка фактично не росте. З урахуванням обставин, що склалися, в Кабміну не залишилося інших варіантів, окрім як скористатися ресурсом місцевих органів влади.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram