ГоловнаЕкономікаБізнес

Безробіття в єврозоні досягло рекордних 11,3%

Показники виявилися на 0,1% вище від прогнозу експертів.

Безробіття в єврозоні досягло рекордних 11,3%
Фото: EPA/UPG

Безробіття в 17 країнах єврозони в липні 2012 року становило 11,3%, що є рекордним максимумом, а темпи інфляції в серпні прискорилися сильніше, ніж очікувалося, через зростання цін на паливо, яке загрожує погіршити економічний спад, повідомляє Bloomberg.

Згідно з даними Статистичного управління Європейського союзу, в червні переглянутий показник безробіття також становив 11,3%, тимчасом як раніше повідомляли про рівень у 11,2%.

Аналітики, опитані агентством, очікували підвищення показника до 11,3% з раніше оголошеного червневого рівня.

Крім того, за попередніми даними, річні темпи зростання споживчих цін у єврозоні в серпні 2012 року збільшилися на 2,6% в річному численні після підвищення на 2,4% місяцем раніше.

Значення показника виявилося на 0,1 процентного пункту вище від консенсус-прогнозу експертів.

За останні два місяці ціни на нафту підскочили на 12,4%, що обмежує можливості споживачів і компаній з витрачання коштів, тимчасом як влада шукає шляхи для вирішення проблеми боргової кризи. Як повідомляли раніше, довіра ділових кіл до економіки єврозони впала в серпні сильніше наж очікувалося - до мінімуму за три роки, а безробіття в ФРН збільшується п'ятий місяць поспіль, що підсилює сигнали, які вказують на те, що ВВП єврозони продовжить скорочуватися і в третьому кварталі.

"Вся єврозона стикнеться зі спадом ВВП, - відзначив аналітик ICAP Plc Дон Сміт. - Дедалі сильніше вплив кризи відчувається в північних країнах валютного блоку і, зокрема, в Німеччині, що по-справжньому активізує політиків з підготовкою рішучих заходів".

За червневими оцінками Європейського центрального банку (ЄЦБ), ВВП єврозони може скоротитися за підсумками поточного року на 0,1%, а інфляція в середньому становитиме 2,4%. Більш актуальні прогнози ЄЦБ будуть оприлюднені наступного тижня.

Кількість безробітних в 17 державах єврозони збільшилася в липні на 88 тис. проти попереднього місяця - до 18 млн осіб.

Максимальний рівень безробіття як і раніше зафіксовано в Іспанії - 25,1%. Безробіття в Португалії становило 15,7%, в Ірландії - 14,9%, у Франції - 10,3%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram