ГоловнаЕкономікаДержава

Збір податків авансом доб'є бізнес, - юрист

Українські норми оподаткування не в'яжуться із законами економіки.

Збір податків авансом доб'є бізнес, - юрист

Збір податків на прибуток авансом в українських умовах доб'є бізнес, вважає керуючий партнер юридичної компанії "Алексєєв, Боярчуков і партнери" Сергій Алексєєв.

"Сплата податку авансом у деяких країнах Європи дійсно практикується, але український варіант такого оподаткування не має із цим нічого спільного. Українські норми не в'яжуться із законами економіки і логічно не обґрунтовані. Радше за все, державі не вистачає грошей гасити ті кредити, які були взяті під будівництво тих самих доріг, мостів та іншого, ось і намагаються якимись методами зібрати потрібні суми", - зазначає він.

За його словами, підприємець, який сплачує податок авансом, повинен бути впевненим, що на цей період держава йому гарантує податкову недоторканність: звільнить його від перевірок податкової служби, ОБЕЗ та інших контролюючих інстанцій. Однак в Україні таких гарантій бізнесу ніхто не дає. Ба більше, підприємець, який сплатив податок авансом, не може бути впевненим у тому, що суму цього податку він зможе заробити.

"Передусім треба спростити систему податкової звітності, яка зараз є доволі складною, удосконалити електронну систему звітності, у бік якої плюються всі бізнесмени, щоб хоч якось стабілізувати український бізнес. І тільки потім можна думати про можливість введення податку авансом, для якнайшвидшого наповнення держбюджету", - упевнений юрист.

Він також вважає, що збір податків авансом буде ще одним поштовхом для виведення капіталів у "тінь".

Нагадаємо, дефіцит держбюджету України за січень-липень зріс майже удвічі порівняно з аналогічним періодом минулого року і становив 16,936 млрд грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram