ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ дозволив ввозити в Україну чорну готівку, - думка

Із 31 серпня не доведеться пояснювати походження валюти.

НБУ дозволив ввозити в Україну чорну готівку, - думка

Рішення НБУ спростить ввезення валюти в Україну для нерезидентів і юридичних осіб і збільшить надходження в країну готівки сумнівного походження, пише "Коммерсантъ-Украина".

Оскільки з 31 серпня не доведеться пояснювати походження валюти під час її ввезення в Україну, фізособа-нерезидент зможе ввезти в Україну навіть кошти, отримані за кордоном нелегально, зазначають експерти.

"Усі знають, що на вибори завжди завозять чорну готівку. Тепер будь-який Іван Іванович провезе у валізі будь-яку суму. Наскільки це позначиться на обсязі тіньового ринку країни, на якому і так в обігу десята частина світового обсягу готівкових доларів, подивимося найближчими місяцями" , - розповів один з юристів.

Це абсурд, що ми користуємося американськими доларами. Тому що кожен долар у нас - це кредит США

— Олександр Савченко, екс-заступник голови НБУ

Окрім того, ініціатива НБУ здивувала банкірів, оскільки зараз НБУ перевіряє банки на предмет ввезення ними валюти в країну й облік продажу її резидентам.

Нагадаємо, тепер фізичні особи-нерезиденти та юридичні особи можуть ввозити в Україну готівкову валюту, еквівалент якої перевищує 10 тис. євро, без документів, що підтверджують її зняття з рахунків банків, тільки на умовах письмового декларування митному органу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram