ГоловнаЕкономікаБізнес

Die Welt: Російські олігархи втрачають інтерес до Європи

Тепер вони витрачають гроші в Америці та Китаї.

Die Welt: Російські олігархи втрачають інтерес до Європи
Олег Дерипаска агитирует инвестировать в Китай
Фото: suchkov.net

В результаті фінансової та боргової кризи імідж Європи в очах росіян поступово блякне. Про це пише німецька газета Die welt.

Дружина багатого російського чиновника вкрай обурена: "Ви тільки уявіть собі, в Італії тепер не можна оплатити покупку готівкою, якщо її сума перевищує 1000 євро. Як же мені тепер робити шопінг? Що ж відбувається в Європі?"

В Італії тепер не можна оплатити покупку готівкою, якщо її сума перевищує 1000 євро

Такі люди звикли платити готівкою, часто отриманою в результаті незаконного бізнесу. Нові правила позбавили жінку цього задоволення.

Невдачі переслідують не лише чиновників, а й російських олігархів. Через кризу Олег Дерипаска був змушений відмовитися від своєї участі в компаніях Magna International і Hochtief, фінансування яких здійснювалося за рахунок кредитних коштів.

Проте російський капітал продовжує тікати з Росії. За розрахунками російського Міністерства фінансів, відтік капіталу 2012 року може становити $50 млрд.

Серед країн, де росіяни продовжують купувати активи, особливе місце посідають Сполучені Штати (підприємства сектору IТ), а також Бразилія (нафтовий концерн ТНК-BP), Австралія, Туреччина і сусідня Україна.

Ощадбанк Росії, наприклад, розглядає Східну Європу як зростаючий ринок, і тому він планує наступного року придбати в цьому регіоні ще півдюжини банків. Але послідовників в Ощадбанку - небагато.

"Я взагалі не прихильник того, щоб у такий час купувати активи, - заявив глава банку ВТБ Андрій Костін в бесіді з кореспондентом газети Die Welt. - Можливо, це було б дешево, але ніхто не може сказати, що буде далі. І тільки після завершення угоди може з'ясуватися, що не вистачає половини балансової суми".

Головним партнером Росії повинен стати Китай, підкреслив Дерипаска в червні цього року на економічному форумі в Санкт-Петербурзі. Після своєї невдачі в Європі і після порятунку за рахунок допомоги з боку держави він розмістив акції свого алюмінієвого концерну "Русал" на біржі в Гонконзі.

На форумі в Санкт-Петербурзі делегація з Китаю була найчисленнішою. Крім того, частка Китаю в зовнішній торгівлі Росії минулого року становила 10,3%, і за цим показником Пекін обігнав Голландію та Німеччину, що викликає ейфорію у деяких московських чиновників.

Єдиний напрямок в Європі, куди ще йдуть російські гроші, це нерухомість. Будинки класу люкс в Англії, Франції і в Німеччині досі популярні. Та й в Лондоні досі можна платити за дорогі покупки готівкою, навіть якщо їх сума перевищує 1000 євро.

Переклад ІноЗМІ

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram