ГоловнаЕкономікаБізнес

Аграрії заробили на експорті $ 5 млрд за сім місяців

Половину української сільгосппродукції купують шість країн.

Аграрії заробили на експорті $ 5 млрд за сім місяців

Експорт сільгосппродукції з України за сім місяців поточного року перевищив імпорт на $5 млрд, що на 60% більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Як повідомляє прес-служба Українського клубу аграрного бізнесу, експорт продукції АПК за січень-липень поточного року становить $9,1 млрд (за весь минулий рік - близько $13 млрд), тимчасом як обсяг імпорту - $4,2 млрд.

Помісячний аналіз сальдо зовнішньої торгівлі продукцією АПК 2012 року демонструє постійно позитивні результати з максимальним показником $940 млн у травні, коли були досягнуті найвищі показники з експорту зернових і соняшникової олії за 2011-2012 маркетинговий рік.

Всього українську сільськогосподарську продукцію споживають у 141 країні, при цьому 50% експорту припадає на шість країн: Єгипет, Російську Федерацію, Індію, Іспанію, Іран і Туреччину.

В розрізі товарних позицій беззаперечними лідерами з експорту є соняшникова олія і кукурудза - становлять близько 50% експорту продукції АПК. Також до першої десятки входять кондитерські вироби, пшениця, соя, соєвий шрот, сири, ячмінь і насіння.

Нагадаємо, в цілому експорт товарів з України значно поступається імпорту. Негативне сальдо зовнішньої торгівлі товарами за перше півріччя становило $6 млрд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram