ГоловнаЕкономікаДержава

La Tribune: Україна проміняла Росію на Китай

У Києва майже не залишилося союзників.

La Tribune: Україна проміняла Росію на Китай
Фото: www.ghananewslink.com

China Development Bank домовився з Україною про надання кредиту в розмірі $ 3,66 млрд, пише Еммануель Гріншпан у французькій газеті La Tribune. При цьому Україна вже має борги і перед МВФ, і перед Росією.

Прем'єр-міністр України Микола Азаров зазначив, що метою позики є отримання технологій, які дозволять державі скоротити імпорт російського газу. Його ціна постійно зростає, і це негативно позначається на державному бюджеті. Технології дозволять Україні замінити газ, який використовують для виробництва електрики, на вугілля.

Зближення з Пекіном свідчить, що Україна не робить ставку на зближення з Росією. Україна вже серйозно скоротила обсяг імпорту газу з 40 до 27 кубометрів за рік. Питання російського газу настільки делікатне для України, що послужило приводом для влади відправити у в'язницю лідера опозиції Юлію Тимошенко, зазначає французький журналіст.

Україна ніяк не може розплатитися за своїми боргами, і російський газовий монополіст "Газпром" тисне на країну, щоб отримати половину її газотранспортної мережі. МВФ також незадоволений відмовою країни скорочувати держборг. "Враховуючи, що на жовтень призначені парламентські вибори, уряд України знову притиснутий до стінки", - підсумовує автор.

Нагадаємо, Китай почне видавати країнам БРІКС кредити в юанях.

Переклад ИноПресса

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram