ГоловнаЕкономікаДержава

Кабмін вперше дозволив "Укрнафті" продавати газ не для населення

Уряд пішов наперекір законодавству.

Кабмін вперше дозволив "Укрнафті" продавати газ не для населення
Фото: Макс Левин

Кабмін дозволив компанії "Укрнафта" поставити 2012 року 270 млн кубометрів газу промисловим споживачам, а не на потреби населення, як вимагає законодавство.

Розпорядженням №555 від 25 липня уряд вніс зміни в прогнозний баланс газу на 2012 рік, зменшивши прогнозний обсяг поставок газу "Укрнафтою" для населення на 270 млн куб. м, надавши можливість реалізувати цей ресурс промисловим споживачам. Такий дозвіл уряд офіційно надає вперше.

Балансом також передбачена поставка "Укрнафтою" 2012 року 577 млн куб. м великому виробнику мінеральних добрив підприємству "ДніпроАзот" (Дніпродзержинськ, Дніпропетровська область). Потужності "ДніпроАзоту" знаходяться в оренді в "Укрнафти" з 2010 року. Таким чином, компанія де-факто поставляє газ для своїх внутрішніх потреб, формально не порушуючи норми закону про обов'язкову реалізації газу для потреб населення.

Нагадаємо, що ціна російського газу, який постачається на промислові підприємства, в третьому кварталі становить 426 доларів за тисячу кубометрів, тимчасом як "Укрнафта" за тисячу кубів для населення могла б отримувати лише близько 60 доларів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram