ГоловнаЕкономікаДержава

Банкіри не дають у борг ОСББ

Заважає недосконале законодавство та інертність банків.

Банкіри не дають у борг ОСББ

В Україні ще не було випадку, щоб банк дав кредит Об'єднанню співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ). Про це в інтерв'ю LB.ua сказала Софія Лінн, представник Міжнародної фінансової корпорації (IFC), заступник керівника проекту "Енергоефективність у житловому секторі України".

"Відповідь коротка: немає. Але ми над цим працюємо", - відповіла Лінн на запитання журналіста про кредити ОСББ.

Причина проста - в Україні немає необхідного законодавства в цій сфері.

"Сьогодні в об'єднанні співвласників може бути тільки частина жителів. І хто буде нести відповідальність за кредит, якщо людина в будь-який момент може вийти з організації та увійти в неї. Банкір думає: дам я їм кредит, а завтра їх уже й немає. Це великий ризик", - пояснює експерт.

Софія Лінн додає, що є і деяка інертність банкірів. До певного моменту об'єднання співвласників взагалі не розглядали як окремий вид клієнтів.

"Вони були просто черговими корпоративними клієнтами, ще однією юрособою. Але ж ОСББ - це не бізнес. Тут немає прибутку, балансу, ОСББ не заповнюють податкові формуляри. Тут по-іншому рухаються грошові потоки. Розуміння цього у банків не було. Вони просто не знали, на що дивитися, як оцінити платоспроможність ОСББ. Які повинні бути документи", - сказала Лінн.

Нагадаємо, нещодавно ОСББ у Києві прогнало липових орендарів зі своїх приміщень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram