ГоловнаЕкономікаДержава

Громадяни позичать Україні сотні мільйонів доларів США, - думка

Економіст Олена Бєлан оцінила нову ініціативу уряду.

Громадяни позичать Україні сотні мільйонів доларів США, - думка
Фото: www.dragon-broker.com

Уряд вирішив позичати в населення гроші по-новому, шляхом продажу доларових казначейських зобов'язань у паперовій формі. LB.ua звернувся до головного економіста інвесткомпанії Dragon Capital Олени Белан із проханням оцінити ініціативу чиновників.

"Озвучений рівень прибутковості є привабливим порівняно з середньою процентною ставкою за однорічним (найдовшим) банківським вкладом у доларах США, яка нині становить у середньому 7,8%", - говорить економіст. До того ж, парламент звільнив інвестдохід фізосіб за борговими паперами від оподаткування, що, поряд із готовністю "Ощадбанку" здійснювати зворотний викуп паперів (із максимальною премією/дисконтом до ціни продажу в 1%), має зробити цей інструмент цікавим для населення.

Проте економіст вважає, що уряду вдасться залучити в населення не більш ніж декілька сотень мільйонів доларів США в поточному році (хоча на руках у громадян мільярди).

"Зважаючи на низький рівень довіри громадян до державних цінних паперів", - пояснює Бєлан свою оцінку.

Проте новий інструмент може стати суттєвим джерелом фінансування для уряду в середньостроковій перспективі, додає економіст. Виходячи з офіційних даних, обсяг готівкової іноземної валюти поза банківською системою сягнув 80 млрд дол. на кінець 2011 року, або 48% ВВП. Навіть якщо припустити, що лише 20% цієї суми на руках у населення в готівковій формі, сума все одно буде значною  - 16 млрд дол.

Нагадаємо, Мінфін не зміг розмістити облігації на внутрішньому ринку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram