ГоловнаЕкономікаБізнес

Зростання в агросекторі зміниться падінням, - економіст

У третьому кварталі сільське господарство покаже слабкі результати.

Зростання в агросекторі зміниться падінням, - економіст
Фото: www.dragon-broker.com

Поліпшення економічної активності у другому кварталі 2012 року пов'язано насамперед зі зростанням у сільському господарстві, повідомила LB.ua Олена Бєлан, головний економіст інвесткомпанії Dragon Capital.

"Обсяг випуску продукції в сільському господарстві збільшився в червні більш ніж на 20% р/р (за оцінками НБУ), здебільшого завдяки ранньому початку збирання зернових. Оскільки за результатами року очікують зниження врожаю зернових щонайменше на 20% р/р, зростання в сільському господарстві, яке забезпечує 7,6% ВВП, зміниться падінням уже в третьому кварталі", - повідомила Бєлан.

За її словами, це негативно позначиться на темпах зростання реального ВВП. При цьому зростання в промисловості залишається слабким і становитиме всього 1,5% в річному вимірі 2012 року.

"Не варто очікувати суттєвого поліпшення показників галузі доти, доки зовнішній попит залишатиметься слабким і/або поки не буде вжито заходів із відновлення обсягів переробки нафти", - говорить економіст.

Активним сектором економіки залишаються послуги, зокрема, торгівля. Нині це другий за величиною сектор економіки після промисловості. Сектор послуг підтримується завдяки соціальним витратам держбюджету перед виборами, зростанню реальних зарплат і низької інфляції.

Нагадаємо, у другому кварталі темпи зростання ВВП становили 3% у річному вимірі, у першому кварталі - 2,5%. Незважаючи на це в Dragon Capital дотримуються консервативної оцінки зростання економіки 2012 року. Інвесткомпанія очікує зростання реального ВВП на рівні 2,5% 2012 року. Більш оптимістично в компанії ставляться до результатів майбутнього року, очікуючи 3,5% зростання ВВП 2013-го.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram