ГоловнаЕкономікаДержава

Україна 2012 року потроїть потужності сонячної енергетики, - міжнародні експерти

Уряд оновив проект енергостратегії.

Україна 2012 року потроїть потужності сонячної енергетики, - міжнародні експерти

Україна 2012 року збільшить потужності сонячних електростанцій на 400 МВт - до 600 МВт. При цьому до 2016 року в нашій країні буде збудовано і введено в експлуатацію нові фотоелектричні установки сумарною потужністю 1,8 ГВт, що практично еквівалентно потужності двох атомних енергоблоків, прогнозує міжнародна дослідницька компанія Macquarie Research.

Аналітики дійшли такого висновку, проаналізувавши інформацію Європейської фотоелектричної асоціації, німецької профільної аналітичної компанії Solarbuzz та інші джерела.

За підрахунками Macquarie Research, Україна, яка вперше потрапила в такий прогноз, в 2012-2013 рр. буде щорічно вводити в експлуатацію по 400 МВт нових фотоелектричних установок, а 2014-го і 2015 року - по 500 МВт.

Між тим, згідно з проектом оновленої енергостратегії України, підготовленому й оприлюдненому Міністерством енергетики та вугільної промисловості, встановлена потужність сонячних електростанцій зросте до 1,5-2,5 ГВт тільки до 2030 року.

При цьому багато вітчизняних і закордонних експертів вказують на той факт, що запропоновані Міненерговугілля показники розвитку сонячної енергетики не відповідають фактичним темпам розвитку галузі.

Аналітики Macquarie Research вважають, що сонячна енергетика розвиватиметься в Україні інтенсивніше, ніж у таких країнах, як Болгарія, Словаччина, Чехія, Австрія, Португалія, Голландія, Швейцарія, Швеція і Данія, але повільніше, ніж у Німеччині, Франції, Італії, Бельгії та Греції.

Лідерами розвитку галузі в найближчі чотири роки будуть Китай, США та Німеччина.

Як повідомляли, за останні 2,5 року в Україні було збудовано та введено в експлуатацію більш ніж 20 сонячних електростанцій сумарною потужністю понад 270 МВт. Зокрема, наприкінці минулого року в Криму запрацював найбільший в Європі та СНД сонячний парк "Перово" встановленою потужністю понад 105 МВт.

Крім того, парламент України в липні схвалив у першому читанні законопроект, який покликаний значно спростити доступ домогосподарств до механізму "зеленого" тарифу. Ухвалення цього документа може надати новий потужний імпульс розвитку сонячної енергетики в Україні, оскільки зробить економічно привабливим встановлення фотоелектричних панелей для громадян на дахах власних будинків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram