ГоловнаЕкономікаФінанси

Верховний Суд: можна позичати під відсоток без ліцензії

Громадяни та підприємства можуть вільно видавати позики під відсоток в обхід банків.

Верховний Суд: можна позичати під відсоток без ліцензії
Фото: delo.ua

Верховний Суд України підтвердив право населення і підприємств видавати позики під відсотки без ліцензій своєю постановою N6-79цс12 від 18 липня 2012 року. Про це пише Олена Губар у газеті "Коммерсантъ-Украина".

Суд вирішив, що закон "Про фінпослуги та держрегулювання ринків фінпослуг" застосовується тільки до учасників ринку фінпослуг (банків, кредитних спілок і фінансових компаній). Такі підприємства повинні отримувати ліцензію. Інші ж юрособи та фізособи можуть видавати позики без ліцензії в рамках ст. 1046-1048 Цивільного кодексу.

Громадянам достатньо укладати письмовий договір, якщо сума позики перевищує 170 грн. Підприємствам необхідний договір у всіх випадках. Також позичальник може надати розписку (ст. 1047). Розмір відсотків встановлюється договором (ст. 1048), але якщо його не визначено, то застосовується облікова ставка НБУ в розмірі 7,5%. Договір позики вважається безпроцентним, якщо його укладено двома фізособами на суму менше за 850 грн, або якщо предметом договору є речі.

Відповідно до Цивільного процесуального кодексу таке трактування Верховного Суду обов'язкове для всіх органів влади та судів.

Нагадаємо, днями Кабмін виступив в інтересах банків проти позичальників.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram