ГоловнаЕкономікаБізнес

Економіка країн СНД стабільно зростає

Зростання української економіки сповільнилося.

Економіка країн СНД стабільно зростає
Фото: tsn.ua

У першому кварталі економіка СНД зберегла колишній темп свого розвитку - її зростання в січні-березні становило 4,65%, що трохи нижче від аналогічного показника 2011 року (4,67%). При цьому зростання світової економіки становило за підсумками першого кварталу лише 0,1%. Про це йдеться в квартальному "Макромоніторі СНД", опублікованому Аналітичним управлінням Євразійського банку розвитку (ЄАБР).

Такий результат багато в чому пояснюється прискоренням російської економіки - з 4,1% до 4,9%. При цьому в регіональній групі країн - експортерів індустріальних товарів (Україна, Білорусь, Узбекистан) спостерігалося серйозне уповільнення темпів (із 6,9% до 3%), а в Киргизстані - різке економічне спадання (мінус 6,8%).

Практично в усіх економіках регіону спостерігалося уповільнення зростання промислового виробництва (крім Вірменії і Таджикистану) й одночасне пожвавлення у сфері торгівлі та послуг, відновлення зростання в будівництві та банківському секторі, що свідчить про зростання споживчої й інвестиційної активності.

Експерти ЄАБР також зазначають, що українська економіка сповільнилася. За підсумками 1-го кварталу ВВП країни збільшився на 2% порівняно з відповідним періодом минулого року. Найбільше гальмування спостерігалося в обробній промисловості (0,2%) і будівництві (мінус 3,1%). Негативний зростання продемонстрував експорт (мінус 6,8%). Помітну роль в уповільненні темпів економічного розвитку України зіграло падіння попиту на українську металургійну продукцію.

ЄАБР - міжнародна фінансова організація, заснована Росією та Казахстаном у січні 2006 року. Статутний капітал ЄАБР перевищує $1,5 млрд. Державами-учасницями Банку є Вірменія, Білорусь, Казахстан, Киргизстан, Росія і Таджикистан.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram