ГоловнаЕкономікаДержава

Дефіцит поточного рахунку України зріс

Сальдо зведеного платіжного балансу становило мінус $ 1,5 млрд у червні.

Дефіцит поточного рахунку України зріс
Фото: vkurse.ua

Нацбанк повідомляє про формування негативного сальдо зведеного платіжного балансу в червні в розмірі $ 1,5 млрд, а за перше півріччя - в розмірі мінус $ 1,120 млрд. Рахунок поточних операцій (частина зведеного платіжного балансу) також був негативним у червні (мінус $ 1,030 млрд) і в першому півріччі (мінус $ 3,645 млрд) доларів.

Платіжний баланс (ПБ) відображає стан країни в світовому господарстві. ПБ показує співвідношення платежів за кордон і надходження грошей з-за кордону, підсумки всіх угод між резидентами та рештою світу. Приплив грошей у державу записується з позитивним знаком, відтік - із негативним. В останньому випадку країна матиме дефіцит ПБ, тобто країна більше витрачає грошей за кордоном, аніж отримує ззовні, тобто живе не за можливостями. В підсумку це може негативно позначитися на курсі національної валюти.

ПБ складається з поточного балансу (поточного рахунку), балансу операцій із капіталом (придбання і продаж активів за кордоном, запозичення) та іншого довгострокового капіталу. Таким чином поточний рахунок - головна складова зведеного платіжного балансу.

"Збільшення дефіциту (поточного рахунку в червні до $1,030 млрд із $0,687 млрд у травні) зумовлено низкою факторів, серед яких - зниження експорту товарів через слабку зовнішню кон'юнктуру на світових товарних ринках, збільшення обсягів імпорту природного газу, погіршення балансу доходів і поточних трансфертів", - ідеться в повідомленні.

Дефіцит зведеного платіжного балансу в червні було профінансовано за рахунок резервних активів, обсяг яких на 30 червня становив $ 29,3 млрд, що забезпечує фінансування імпорту майбутніх періодів упродовж 3,2 місяця.

У травні сальдо вільного платіжного балансу було позитивним.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram