ГоловнаЕкономікаДержава

Україна гарантувала Китаю повернення мільярдного кредиту

Обсяг держгарантій в українському бюджеті виріс майже втричі.

Україна гарантувала Китаю повернення мільярдного кредиту
Фото: Макс Левин

Верховна Рада передбачила в держбюджеті на 2012 рік 29,5 млр грн держгарантій за планованим кредитом Держбанку розвитку Китаю на заміщення газу вугіллям.

За ухвалення такого законопроекту №11025 проголосували 263 депутати за необхідних 226. У підсумку обсяг держгарантій на 2012 рік зріс із 15 млрд до 44,5 млрд гривень.

Раніше повідомляли, що  Держбанк розвитку Китаю розглядає можливість виділення Україні кредитної лінії в розмірі $3,656 млрд на заміщення природного газу українським вугіллям. Зокрема, планували перевести вітчизняні об'єкти теплоенергетики на водовугільне паливо і побудувати заводи з газифікації бурого і кам'яного вугілля. У пояснювальній записці до сьогоднішнього законопроекту сказано, що кредит у розмірі $3,6 млрд від Держбанку Китаю розрахований на 5 інноваційних проектів, які реалізують у трьох областях України.

В ухваленому сьогодні документі сказано, що рішення про те, яким саме компаніям видадуть держгарантії, ухвалюватиме Кабмін. Особливе послаблення отримають компанії-претенденти на отримання кредиту в Держбанку розвитку Китаю. Такі компанії не зобов'язані подавати забезпечення виконання зобов'язань перед державою та звільняються від плати за одержання держгарантій.

У пояснювальній записці до проекту закону за підписом міністра енергетики Юрія Бойка сказано, що на складах вугільних підприємств зберігаються понад 2 млн тонн вугілля і ще 4 млн тонн є на складах теплоенергетики.

"Це загрожує непередбачуваними негативними соціально-економічними наслідками", - цитує записку Бойка агентство УНІАН.

Нагадаємо, Україна планує перевести всі ТЕЦ на вугілля.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram