ГоловнаЕкономікаБізнес

Останні рішення Moody's вигідні США, - думка

У роботі рейтингового агентства помітна політична складова.

Останні рішення Moody's вигідні США, - думка

Недавнє рішення міжнародного рейтингового агентства Moody's щодо прогнозів розвитку економіки Німеччини та Голландії продиктовані радше політичними причинами, аніж логікою. Про це в коментарі для LB.ua сказав радник генерального директора українського агентства "Кредит-Рейтинг" Олексій Капустинський.

"Рішення Moody's, на перший погляд, мотивоване логікою. Воно очевидне, зокрема, і для неекономістів. Нещодавно, в червні, це агентство вже давало зрозуміти, що оскільки фінансова ситуація в Греції, а також Іспанії погіршується, то можливі пониження суверенних рейтингів інших членів Євросоюзу, економічно потужніших. Два тижні тому серйозно знизився рейтинг Італії, і ось тепер черга локомотивів ЄС. Наразі аналітики обмежилися негативним прогнозом. Зросли сумніви в тому, чи будуть провідні економіки Євросоюзу спроможні далі утримувати стабільність як у себе, так і в європейській фінансовій системі загалом (зобов'язання й активи країн членів-ЄС у ЄС дуже часто тісно взаємопов'язані). І річ не тільки в жалюгідному становищі Греції. Італія та Іспанія також незабаром можуть звернутися за фінансовою допомогою. Хто буде допомагати? Переважно Німеччина. А також Люксембург і Голландія", - пояснив Олексій Капустинський.

Експерт зазначив, що прогнози Moody's пролунали на тлі відмови МВФ грекам у наданні чергового траншу, а також на тлі зростання прибутковості італійських облігацій. Проте обсяг коштів, який заборгували німецьким кредиторам (державі Німеччина і німецьким банкам), перевищує ВВП цієї найбільшої економіки в Євросоюзі. Додавши сюди обсяг зовнішнього боргу самій Німеччині, одержимо сукупну цифру, що перевищує 200% німецького ВВП. Це за найскромнішими оцінками.

"Що станеться, якщо за боргами німцям почнуть платити все гірше, а "гарувати" тим самим німцям (на порятунок проблемних країн-членів ЄС), судячи з усього, доведеться все більше? Ризики неабиякі", - зазначає Олексій Капустинський.

Однак він бачить і політичні причини останніх рішень Moody's.

"Останні рейтингові дії Moody's на руку США. Агентство десять днів перед тим на подив "вчасно" знизило рейтинг Італії, саме напередодні розміщення цією країною держоблігацій. Тепер на черзі Німеччина. Якщо змусити інвесторів і гравців ринку все більше сумніватися у "стабільності стовпів" ЄС, якими є Німеччина, Люксембург і Нідерланди, можна перемкнути їхню увагу туди, де справи начебто йдуть краще. А саме - у Штати. Хоча це "краще" вельми умовне: економіка США фактично в тій самій стагнації, що й європейська", - говорить експерт.

Він зазначає, що економічні проблеми є і в Європі, і в США. А економіки Китаю, Індії, Бразилії та ще низки країн, що розвиваються, ростуть уже не так швидко, як хотілося б. Оскільки продукцію, наприклад, Китаю в ЄС чи в США вже не можуть закуповувати в колишніх обсягах. У тому числі й через це економіка Китаю пригальмовує вже другий рік поспіль. Також сповільнилися темпи розвитку Індії.

Нагадаємо, Moody's також провіщає обвал російського рубля.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram