ГоловнаЕкономікаБізнес

Польща звільняється від російського газу

Росія може завдати "удару у відповідь" по нових польських проектах в енергетичній сфері.

Польща звільняється від російського газу
Фото: www.nedelia.lt

Польща стає все більш незалежною від імпорту енергоносіїв із Росії завдяки чотирьом новим проектам в енергетичній сфері. Про це пише Анджей Талага в польській газеті Rzeczpospolita.

"Перший проект - це газовий термінал у Свіноуйсці (Świnoujście), другий - сланцевий газ, третій - атомна електростанція, а четвертий - газопроводи-перемички, що зв'язують Польщу з Німеччиною та Чехією. До цих пріоритетних планів додаються проекти, реалізація яких ще під питанням: енергетичний міст у Литву, участь Польщі в будівництві литовської АЕС, перемички з газовою мережею Литви та Словаччини", - перераховує Талага.

Інвестиції в нові джерела енергії непокоять Кремль, адже вони б'ють по доходах "Газпрому". Баланс бюджету Російської Федерації залежить від нафтових цін і пов'язаних із ними цін на газ, а також від обсягів експлуатації запасів. Тому Анджей Талага побоюється "удару у відповідь" з боку Росії. Автор зараховує до такого удару нещодавню спробу Росії купити польську хімічну компанію, а також протести екологів проти видобутку сланцевого газу й атомної енергетики.

"На території, де зводять газовий термінал, раптом оселиться якийсь рідкісний вид жука. І за дивним збігом обставин, якісь загадкові люди почнуть переказувати великі суми в екологічні фонди на його порятунок. А коли проект АЕС набуде конкретних обрисів, на світ Божий виповзуть затяті песимісти, які обіцятимуть новий Чорнобиль або принаймні Фукусіму", - наводить приклад Талага.

Нагадаємо, в Україні сланцевий газ видобуватимуть Shell і Chevron.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram