ГоловнаЕкономікаБізнес

"Роснафта" вирішила придбати частку британців у ТНК-ВР

Британці вирішили продати свою частку через конфлікт акціонерів.

"Роснафта" вирішила придбати частку британців у ТНК-ВР
Фото: oilcapital.ru

Російська держкомпанія "Роснафта" повідомила BP про інтерес до частки британської компанії в ТНК-ВР. Про це йдеться в офіційному прес-релізі "Роснафти", повідомляє Lenta.ru. Ще 1 червня президент "Роснафти" Ігор Сечин спростовував чутки про інтерес компанії до активів ТНК-ВР.

У "Роснафті" зазначили, що знають про зацікавленість в активі російських акціонерів ТНК-ВР - консорціуму AAR Михайла Фрідмана, Леонарда Блаватника та Віктора Вексельберга. За умовами угоди між акціонерами ТНК-ВР, AAR має переважне право переговорів за угодою. Якщо вона не відбудеться, тоді в боротьбу за актив вступить "Роснафта". Про потенційну суму угоди наразі нічого не повідомляється. AAR і BP належить по 50% ТНК-ВР.

Чутки про те, що "Роснафта" цікавиться часткою в ТНК-ВР, ходили на ринку не один місяць, однак офіційно вони ніколи не підтверджувалися. 1 червня в BP повідомили, що розглядають можливість продажу активу. Водночас у компанії підкреслювали, що в результаті можуть і відмовитися від угоди. Тоді Ігор Сечин заявив, що керівництво "Роснафти" "ніколи не думало" про придбання активу.

Британці вирішили продати свою частку в ТНК-ВР через конфлікт акціонерів - AAR, зокрема, зірвав угоду з обміну акціями між самою BP і "Роснафтою" 2011 року. У ЗМІ з посиланням на неофіційні джерела повідомляли, що претендентами на актив можуть бути не тільки AAR і "Роснафта", але також "Газпром" і китайські Sinopec з CNOOC. Вони, за інформацією британської преси, готові були витратити на російську компанію більше ніж $21 млрд.

"Роснафта" - найбільша російська нафтова компанія за капіталізацією. Ще близько десятиліття тому вона поступалася за цим показником багатьом нафтовим корпораціям в Росії, проте вийшла вперед за рахунок активності на ринку злиттів і поглинань. Зокрема, держкомпанії дісталася значна частина активів збанкрутілого "Юкоса".

За підсумками 2011 року "Роснафта" видобула 114,5 мільйона тонн нафти, а її найближчий конкурент - "Лукойл" - 85,3 мільйона тонн. Для порівняння, обсяг видобутку у ТНК-ВР становив 72,6 мільйона тонн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram