ГоловнаЕкономікаДержава

Литвин підписав скандальні зміни до закону про держзакупівлі

Доля законопроекту тепер залежить тільки від Януковича.

Литвин підписав скандальні зміни до закону про держзакупівлі
Фото: Макс Левин

Спікер Верховної Ради Володимир Литвин підписав закон, який виводить держпідприємства з-під дії тендерних процедур, визначених законом про держзакупівлі.

17 липня закон відправили на підпис Президенту Вікторові Януковичу.

Згідно з ухваленим законопроектом, з Господарського кодексу виключають норми, за якими державні підприємства (і комерційні, і казенні) для закупівель товарів, робіт і послуг використовують процедури, визначені законом про держзакупівлі.

Також із кодексу виключено пункти, які підпорядковують чинності закону про держзакупівлі комунальні підприємства та господарські товариства, контрольний пакет акцій (або частки у СФ) яких належить державі.

Безпосередньо в законі про держзакупівлі визначено, що до контрольованих державою підприємств (і держпідприємств, і акціонерних товариств) його застосовують, тільки якщо закупівлі здійснюють за державні кошти.

Закон визначає державні кошти як кошти державного та місцевих бюджетів, позабюджетних державних фондів, а також кошти кредитів міжнародних фінансових організацій, залучених під держгарантії.

Також депутати розширили перелік видів закупівель, які не підпадають під дію закону, включивши туди, зокрема, придбання та оренду землі та нерухомості, послуги, що надаються для здійснення емісії або купівлі-продажу цінних паперів, навчання в зарубіжних ВНЗ, низку закупівель для організації та проведення гастролей і фестивалів національного рівня, а також для забезпечення діяльності спортивних збірних країни.

Депутати розширили перелік умов, які дають право змінювати умови договору після підписання (але до початку постачання). Вони включили в нього узгоджену зміну вартості контракту внаслідок сезонного коливання цін на товар або послугу, зміну ціни у зв'язку зі зміною податкових ставок, а також зміну індексу інфляції, валютних курсів і біржових котирувань, якщо вони використовуються в контракті.

Нагадаємо, що на думку нардепа Лесі Оробець, ухвалення цього законопроекту означатиме фактичну легалізацію розкрадання сотень мільярдів гривень держкоштів, яких не фіксуватимуть у "Віснику держзакупівель".

Торік Верховна Рада вже робила крок до засекречування державних закупівель. 17 травня 2011 р. ухвалено закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань державних закупівель", який звузив підстави для оприлюднення тендерної документації і, відповідно, ускладнив доступ громадськості до неї (законопроект №7532).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram