ГоловнаЕкономікаБізнес

"Газпром" не дає "газову" знижку Польщі через Україну

Росія не хоче створювати прецедент, яким могла би скористатися Україна.

"Газпром" не дає "газову" знижку Польщі через Україну
Фото: rambler.ru

"Газпром" і польська нафтогазова компанія PGNiG вичерпали можливості позасудового врегулювання конфлікту щодо перегляду контракту та зниження ціни газу, повідомляє "КоммерсантЪ-Украина".

"Арбітражний процес не виключав переговорів із" Газпромом ", але наразі позиції обох сторін не дають підстав для взаємоприйнятної угоди", - зазначила гендиректор PGNiG Гражина Петровська-Олива.

PGNiG подала позов щодо "Газпрому" в Стокгольмський арбітражний суд, вимагаючи зниження цін на газ, після того, як "Газпром" відмовився переглядати формулу ціни для польської компанії, хоча надав 15-відсоткові знижки на 2011 рік Естонії та Латвії, а також погодився змінити методики розрахунку ціни для таких споживачів, як E.On Ruhrgas, GDF Suez і Eni.

У прес-службі "Газпрому" від коментарів відмовилися, але джерело в компанії пояснило, що знижувати ціни для PGNiG "Газпром" не буде, щоб не створювати прецеденту, "яким могла би скористатися Україна".

"Усі компанії, яким ми раніше надали знижки, так чи інакше співпрацюють із нами. Польська PGNiG, як і "Нафтогаз", тримається окремо, а тому давати їм знижки абсолютно нелогічно", - заявило джерело.

Нагадаємо, Україна розраховувала на завершення газових переговорів у травні. Проте жодного рішення прийнято не було. Голова "Газпрому" Олексій Міллер продовжує наполягати, що ціна на газ для України абсолютно нормальна. При цьому в компанії зазначають, що газові переговори між Україною і Росією не ведуть.

Проте українська влада все ще сподівається, що Україна знайде компроміс щодо газового питання. Втім деякі джерела стверджують, що Україна вже готова дочекатися закінчення дії газових контрактів, щоб потім укласти нові на інших умовах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram