ГоловнаЕкономікаБізнес

У Німеччині запрацював найпотужніший у Європі комп'ютер

Площа IT-комплексу дорівнює половині футбольного поля.

У Німеччині запрацював найпотужніший у Європі комп'ютер

Під Мюнхеном введено в дію новий IT-комплекс, який є найпотужнішим у Європі і 4-м у світовому рейтингу. З його допомогою, зокрема, симулюватимуть процеси людського організму і вивчатимуть зміни клімату.

У містечку Гархінг під Мюнхеном запущено найпотужніший у Європі суперкомп'ютер. У п'ятницю, 20 червня, офіційно відкрито новий IT-комплекс SuperMuc в Обчислювальному центрі імені Лейбніца.

Продуктивність SuperMuc становить 2,8 петафлопа (2,8 квадрильйона операцій зі змінною комою за секунду). Комп'ютерний комплекс включає більш ніж 155 тисяч процесорів. Він відрізняється не тільки швидкістю, але й енергетичною ефективністю роботи. На створення SuperMuc з федерального і земельного бюджетів витрачено загалом 8,3 млн євро.

Ця система перебуває в розпорядженні Мюнхенського університету та Баварської академії наук. З її допомогою, зокрема, передбачається проводити аналіз змін клімату і симулювати процеси в людському організмі. Для розміщення SuperMuc баварцям довелося побудувати окрему будівлю: по займаній площі комп'ютер міг би вміститися на половині футбольного поля.

Обчислювальний центр SuperMuc займає четверте місце в світовому рейтингу Top-500, представленому в червні на Міжнародній конференції суперкомп'ютерних технологій. Більш потужні комп'ютери є тільки в США і Японії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram