ГоловнаЕкономікаДержава

В Європі застерігають Україну і Росію від "газової війни"

В ЄС бояться залишитися без газу.

В Європі застерігають Україну і Росію від "газової війни"
Жозе Мануэль Баррозу
Фото: obozrevatel.com

В Європейському Союзі застерігають Україну і Росію від можливої газової кризи, яка б відобразилася на поставках палива в Європу.

Про це в інтерв'ю Центру Разумкова заявили президент Еврокомісії Жозе Мануель Баррозу і високий представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Кетрін Ештон.

"Важливо, щоб поточні переговори України і Росії щодо зменшення ціни на газ не завадили виконанню Україною зобов'язань відповідно до Договору про Енергетичне співтовариство і не загрожували постачанню газу в Європу. Ми звертаємо на це особливу увагу. Комісар Оттінгер вже заявив про нашу готовність до тристоронніх переговорів з Україною і Росією. Енергетичні відносини ЄС-Україна-Росія були темою нашого останнього саміту з Росією в грудні 2011 року. Ми дали зрозуміти, що нинішні дискусії Росії та України щодо ціни та обсягів газу не повинні призвести до ситуації, яка буде загрожувати поставкам газу в ЄС", - сказали вони.

Водночас Баррозу і Ештон нагадали про газову кризу, яка виникла між Росією і Україною 2009 року. "На жаль, ми маємо досвід проблем в енергетичних відносинах України та Росії. Страждав від цього і ЄС. Багато європейців добре пам'ятають газову кризу січня 2009 року. Ми раді, що було знайдено вихід у вигляді угоди між "Нафтогазом України" і "Газпромом". Ця угода підвищила прозорість газових відносин між двома країнами, хоча ще багато тут належить зробити", - заявили вони.

"Ми дуже уважно стежимо за розвитком відносин між Україною та Росією. Ключовий компонент цих відносин - енергетичні відносини. Україна - великий імпортер природного газу з Росії і країна-транзитер газу, що поставляється до ЄС", - зазначили Баррозу та Ештон.

Нагадаємо, в січні прем'єр Микола Азаров заявив, що газової війни з Росією не буде.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram