ГоловнаЕкономікаФінанси

Fitch підтвердило рейтинги трьох великих українських банків

Агентство відзначає залежність "Укрсиббанку", "Укрсоцбанку" і "ВТБ Банку" від материнських структур.

Fitch підтвердило рейтинги трьох великих українських банків
Фото: sostav.ru

Агентство Fitch підтвердило рейтинги трьох українських банків з іноземним капіталом - "Укрсиббанку", "Укрсоцбанку" та "ВТБ Банку" - на рівні В.

"Fitch Ratings підтвердило довгострокові рейтинги дефолту емітента (РДЕ) ПАТ "Укрсиббанк", ПАТ "Укрсоцбанк" і ПАТ "ВТБ Банк" в іноземній валюті на рівні B зі "стабільним" прогнозом, а також їх рейтинги стійкості на рівні CCC", - сказано в повідомленні агентства.

Рейтинги цих банків, а також їх рейтинги підтримки та національні рейтинги обумовлені ймовірністю надання цим фінансовим організаціям підтримки від їх мажоритарних акціонерів.

Стеля держави України (B), яка відображає трансфертний ризик і ризик конвертації, стримує довгострокові РДЕ розглянутих банків в іноземній валюті, оскільки обмежує ступінь, за якого підтримку з боку їх мажоритарних іноземних акціонерів можуть враховувати в рейтингах.

Довгострокові рейтинги дефолту емітента банків у національній валюті B + також беруть до уваги державні ризики України. Довгострокові РДЕ зазначених банків можуть підвищити чи понизити в разі підвищення або зниження суверенних рейтингів України.

Крім того, щодо кожного з банків Fitch братиме до уваги готовність їх акціонерів продовжувати діяльність в Україні, що може вплинути на ймовірність надання підтримки, яку враховують у рейтингах.

Рейтинги стійкості трьох банків, як і раніше, відображають їх слабкі позиції на самостійній основі та високу залежність від своєчасної підтримки капіталом і фондуванням (для "Укрсоцбанку" і "ВТБ Банку") з боку їх материнських структур.

Рейтинги стійкості можуть підвищити в разі значного поліпшення якості активів, повернення до стабільного генерування прибутку та створення більш потужного запасу капіталу.

Водночас рейтинги стійкості можуть знизити в разі подальшого визнання знецінення кредитів, яке додатково позначиться на капіталізації.

Нагадаємо, "ВТБ Банк" належить російському "Банку ВТБ", "Укрсоцбанк" - групі UniCredit, "Укрсиббанк" - французькому BNP Paribas.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram