ГоловнаЕкономікаБізнес

"Газпром" купуватиме газ у Брунеї

Російський монополіст вирішив перестрахуватися.

"Газпром" купуватиме газ у Брунеї

Російський "Газпром" вирішив закуповувати скраплений природний газ у Брунеї - державі, яка розташована на острові Борнео в Південно-Східній Азії.

Закупівлю СПГ з проекту Brunei LNG планується почати після 2013 року, пише газета "Ведомости".

Джерела, близькі до монополії, повідомили виданню, що "Газпром" потребує деякої "страховки" - додаткових джерел газу для азіатського ринку на випадок, якщо не вистачить ресурсів, які одержують з інших проектів. Але пріоритетним для "Газпрому" залишається поставка скрапленого газу з російських джерел.

Потужність проекту Brunei LNG становить 7,2 млн тонн на рік, 50% в ньому належить уряду Брунею. Решту акцій контролюють партнери "Газпрому" за проектом "Сахалін-2" - компанії Shell і Mitsubishi. Запасів Brunei LNG повинно вистачити до 2020 року.

Зараз "Газпром" постачає скраплений газ в Азію тільки з проекту "Сахалін-2". Він передбачає розробку двох шельфових родовищ. "Газпрому" належить 50% плюс одна акція оператора проекту - компанії Sakhalin Energy. Решту цінних паперів контролюють Shell, Mitsubishi і Mitsui.

"Газпром" має намір реалізувати два проекти, пов'язаних з поставками скрапленого газу в Азію. Так, завод зі зрідження газу планується побудувати у Владивостоці до 2018 року. Крім того, "Газпром" має намір переробляти в СПГ газ зі Штокманського родовища, розробка якого ще не почалася.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram