ГоловнаЕкономікаФінанси

Банки просять про позику через низький рівень інфляції

Банки звертаються до НБУ по рефінансування, щоб підтримати короткострокову ліквідність, зокрема, через її подорожчання на міжбанку.

Банки просять про позику через низький рівень інфляції

Поточне зростання обсягів рефінансування банківської системи з боку НБУ - закономірний процес, зважаючи на нинішню дефляційну динаміку.

Про це заявив директор департаменту аналізу грошово-кредитного ринку НБУ Сергій Кораблін.

"Основна функція НБУ - підтримувати цінову стабільність. Якщо ми бачимо, що вона (інфляція - LB.ua) вже йде в мінус, - нічого дивного, що ми збільшуємо обсяги операцій РЕПО і проводимо тендери з рефінансування", - зазначив Кораблін.

Директор департаменту з управління валютним резервом та здійснення операцій на відкритому ринку НБУ Олександр Дубихвост і собі додав, що зараз банки звертаються в НБУ по рефінансування, щоб підтримати короткострокову ліквідність, зокрема - через її подорожчання на міжбанку. Кредитувати ж цим ресурсом банки не можуть через його короткостроковість.

Представник центробанку також уточнив, що рефінансування надають на термін щонайбільше три місяці, хоча НБУ вже прийняв постанову, яка дозволяє банкам через тендер отримувати кошти на термін до року. "Жодного такого тендера не було", - розповів Дубихвост.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram