ГоловнаЕкономікаФінанси

Fitch підтвердив рейтинги українських держбанків

Агентство вірить, що держава підтримає їх у разі потреби.

Fitch підтвердив рейтинги українських держбанків
Фото: www.profi-forex.org

Рейтинги "Ощадбанку" та "Укрексімбанку" за версією агентства Fitch залишаються на рівні В зі стабільним прогнозом. Як зазначає агентство, довгострокові рейтинги банків обумовлені потенційною підтримкою з боку української влади в разі потреби.

Під час оцінки ймовірності надання підтримки Fitch враховувало як позитивні чинники те, що банки перебувають у 100-процентній державній власності, їх роль у здійсненні політики держави та високу значимість для банківської системи країни. Водночас під час складання рейтингу брали до уваги здатність української влади надавати підтримку, про що свідчить суверенний довгостроковий рейтинг B.

Стабільний прогноз за довгостроковими рейтингами банків відображає прогноз щодо суверенного довгострокового рейтингу. Поліпшення або погіршення суверенної кредитоспроможності України призведе до тиску на рейтинги "Укрексімбанку" та "Ощадбанку" в бік їх підвищення або пониження відповідно.

Рейтинг стійкості "Укрексімбанку" може бути знижено в разі значних втрат за кредитами, які призведуть до різкого погіршення капіталізації банку. А суттєве поліпшення операційного середовища та підвищення суверенного рейтингу могли б створити потенціал для підвищення рейтингу стійкості.

Потенціал підвищення рейтингу стійкості "Ощадбанку" є обмеженим з урахуванням тісної кореляції банку з показниками діяльності НАК "Нафтогаз". Тиск на рейтинг стійкості в бік зниження може виникнути в разі суттєвого погіршення якості активів, що потенційно може послідувати при агресивному зростанні корпоративного кредитного портфеля.

Відповідно до шкали Fitch, рейтинги групи В означають наявність певних кредитних ризиків при обмеженому запасі міцності.

Нагадаємо, 10 липня Fitch підтвердило рейтинг України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram