ГоловнаЕкономікаБізнес

Прогнозуючи кризу, рано чи пізно можна вгадати, - аналітик

Він розповів, економіки яких країн сьогодні викликають велике занепокоєння.

Прогнозуючи кризу, рано чи пізно можна вгадати, - аналітик
Фото: Артем Атаманюк

Аналітик "Ерсте Банку" Мар'ян Заблоцький вважає, що спрогнозувати точний час кризи й особливо її масштаб дуже складно. Про це він заявив у коментарі LB.ua.

"Прогнозувати масштабну кризу можна доволі часто, і рано чи пізно можна вгадати", - пожартував він.

Водночас він розповів, економіки яких країн сьогодні викликають велике занепокоєння.

"Викликає хвилювання реальний стан державних фінансів Італії, яка, як і Греція, використовувала тіньові позики, не відображаючи їх в офіційному боргу. Італія - єдина промислова країна, крім США, що включає в розрахунок офіційного ВВП оціночну частку тіньової економіки. Таким чином, в Італії співвідношення боргу до ВВП є, ймовірно, значно більшим, аніж показують офіційні дані. Ми вже побачили, як скептицизм інвесторів поступово мігрував від Греції до Португалії, Ірландії, Іспанії. Італія - наступна в черзі з розміром державного боргу в 1,9 трлн євро", - зазначив він.

Крім того, Заблоцький вважає, що значне занепокоєння також викликає економіка Китаю, яка значною мірою залежить від інвестицій із боку державного сектора, в тому числі державних банків.

"Найбільшу увагу привертають до себе перегріті ціни на ринку житлової нерухомості, падіння яких може завдати значних збитків китайським банкам. Згідно з опитуванням від Bloomberg 2011 року, 61% респондентів - професіоналів фінансового сектора очікують кризи в банківському секторі Китаю протягом наступних 5 років", - зазначив він.

При цьому експерт вважає, що говорити про точний час кризи дуже складно. Все залежить від того, наскільки значними будуть збитки від невдалих інвестицій і як відреагують уряди країн на фінансову нестабільність.

Нагадаємо, професор Нью-Йоркського університету Нуріель Рубіні вважає, що фінансові проблеми 2013 року виявляться значно серйознішими, ніж 2008-го. На думку економіста, це буде "ідеальний шторм" для всієї світової економіки: коштів для пом'якшення економічних шоків практично не залишиться, а спад відбудеться в усіх ключових регіонах світу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram