ГоловнаЕкономікаФінанси

Януковичу вказали на недоліки в роботі Арбузова

Банкірів турбує, що під час припливу готівкової валюти за час Євро резерви НБУ скоротилися.

Януковичу вказали на недоліки в роботі Арбузова
Фото: Макс Левин

Асоціація українських банків просить Президента Віктора Януковича звернути увагу на недоліки в діяльності Національного банку, яким керує Сергій Арбузов.

"Як наголошено в листі АУБ до Президента України, висновок АУБ щодо діяльності НБУ 2011 року повністю підтверджується і 2012-го. А саме: що розвиток національного господарства, кредитування вітчизняного виробника і сприяння поліпшенню платіжного балансу - все це практично залишається поза полем зору керівництва НБУ і виконавчої влади загалом", - йдеться в повідомленні АУБ.

Асоціація зазначає, що за 5 місяців поточного року обсяги кредитування впали на 0,4% (при зростанні на 4,7% за аналогічний період минулого року), депозити зросли лише на 3,2% (торік - на 8,6%), при цьому в травні 2012 року відбулося їх зниження на 2,5 млрд гривень або на 0,5%.

Окрім того, на думку АУБ, вартість грошових ресурсів не відповідає загальному рівню цін (інфляція за 5 місяців становить 0,4%, в річному вимірі - дефляція в 0,5%). Так, згідно з повідомленням, за практично нульової річної інфляції, середньозважена процентна ставка за кредитами, наданими нефінансовим корпораціям у національній валюті в травні 2012 року збільшилася на 0,1 п.п. - до 14,4%, аналогічні кредити домогосподарствам становлять 27%, депозити, залучені від населення терміном до року, - 16,2%. До того ж, у травні майже вдвічі зросла вартість міжбанківських кредитів.

В АУБ також наголошують, що індикатором задекларованого відповідальними особами НБУ "пом'якшення" грошової політики яскраво служить показник грошової бази - стискання на 2,9 млрд гривень (1,2%) за 5 місяців поточного року (приріст до відповідного періоду минулоріч - 2,2 млрд гривень (1%)). На думку АУБ, це вносить свій деструктивний внесок у доволі різке гальмування темпів економічного розвитку країни.

За даними асоціації, промислове виробництво за 5 місяців 2012 року зросло лише на 0,7% (проти 8,5% минулого року), а в галузях переробної промисловості зафіксовано спад на 0,4%, у тому числі в легкій - 9, 7%, металургії - на 2,3%.

АУБ вважає, що тривожним сигналом також є продовження значних втрат валютних резервів навіть під час припливу готівкової валюти під час чемпіонату Європи з футболу.

Нагадаємо, в березні АУБ закликала Януковича звільнити Арбузова.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram