ГоловнаЕкономікаБізнес

СКМ Аметова купує найбільше в Україні

Експерт озвучив обсяг ринку M & A України за другий квартал.

СКМ Аметова купує найбільше в Україні
Фото: Макс Левин

Структури холдингу СКМ Ріната Ахметова були найактивнішими на ринку злиттів і поглинань в Україні в другому кварталі.

Про це йдеться в повідомленні компанії "МТ-Інвест", яка посилається на голову своєї Наглядової ради, віце-президента УСПП Мирослава Табахарнюка.

За цей час холдинг купив 50% акцій "Дніпрообленерго" та 45% "Крименерго", отримав контроль над оператором вантажних вагонів "Лемтранс", придбав три шахти і збагачувальну фабрику в Росії.

Водночас привертає увагу активне скуповування "Альфа-банком" роздрібних кредитних портфелів. У червні він придбав активи Societe Generale Group, "Сведбанку" і "Укрпромбанку" на 1,350 млрд грн, хоча і зі значним дисконтом.

Загалом активність M & A на ринку України не дуже висока. "За нашими підрахунками, у другому кварталі 2012 року сталося понад 40 транзакцій на суму близько 400 млн у. о., що можна порівняти з першим кварталом цього року", - підкреслив Табахарнюк.

При цьому він вважає, що складна фінансова ситуація у світі, викликана борговими проблемами Європи, не сприятиме збільшенню обсягів M & A угод в Україні до кінця цього року.

На думку Табахарнюка, можливе збільшення угод з проблемними активами за участю українських і російських компаній або транзакції з продажу непрофільних активів. Експерт також прогнозує подальшу експансію українських компаній за межі країни, оскільки внутрішня експансія для них може бути неможливою за відсутності привабливих активів або небажання місцевих гравців продавати свій бізнес за низькою ціною.

Нагадаємо, що в травні Ахметов став багатшим за найзаможнішого росіянина.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram