ГоловнаЕкономікаДержава

Лідерство у відновлюваній енергетиці перейде від розвинених країн до нових гравців, - прогноз

Із 710 гігаватів нових потужностей на Китай припадає близько 40%

Лідерство у відновлюваній енергетиці перейде від розвинених країн до нових гравців, - прогноз
Фото: rencentre.com

Виробництво електроенергії з відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) у світі до 2017 року зросте більш ніж на 40%, до 6,4 тисячі терават-годин, прогнозує Міжнародне енергетичне агентство (МЕА). Протягом найближчих п'яти років виробництво електроенергії з використанням всіх видів ВДЕ, за оцінками агентства, зросте на 1,84 тисячі терават-годин, що майже на 60% більше від приросту виробітку 2005-2011 років.

Агентство в четвер представило свій перший середньостроковий прогноз тенденцій розвитку світового ринку ВДЕ. Експерти МЕА проаналізували 15 ключових регіональних ринків, на які сьогодні припадає близько 80% усього обсягу електрогенерації з відновлюваних джерел, і виокремили основні драйвери їхнього зростання протягом 2012-2017 років.

До аналізованих у звіті технологій потрапили гідроенергетика, електрогенерація з біопалива, вітроенергетика, а також сонячна, геотермальна і припливна енергетика.

"Лідерство у відновлюваній енергетиці буде переходити від країн-учасниць Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) до нових гравців, на яких припаде дві третини всього зростання. Із 710 гігаватів нових потужностей, які, за прогнозами, введуть в експлуатацію за п'ять років, на Китай припадає близько 40%. Значні обсяги введення потужностей очікуються також, зокрема, в США, Індії, Німеччині та Бразилії", - йдеться в резюме звіту.

Основним фактором зростання експерти вважають розвиток портфеля технологій відновлюваної енергетики, що, своєю чергою, багато в чому підтримується спеціальними заходами країн ОЕСР. Однак останніми роками розвиток сектору також зумовлений і швидким зростанням попиту на електроенергію, а також міркуваннями енергетичної безпеки, зазначає МЕА.

За даними експертів, загальний обсяг інвестицій у ВДЕ 2011 року перевищив 250 мільярдів доларів.

Як повідомляли, відновлювальна енергетика в Україні торік розвивалася інтенсивніше, ніж традиційна. На початку липня загальна кількість компаній, які експлуатують електростанції на ВДЕ і реалізують електроенергію за "зеленим" тарифом, зросла до 66, а кількість таких електростанцій - до 111, з яких 23 - сонячні.

Аудиторська компанія Ernst&Young 2011 року внесла Україну в міжнародний рейтинг держав, привабливих для реалізації проектів у галузі відновлюваної енергетики.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram