ГоловнаЕкономікаБізнес

Дрібні фермери потерпатимуть від засухи

Високі ціни на зерно компенсують збиток тільки великим агробізнесменам.

Дрібні фермери потерпатимуть від засухи
Фото: sibnovosti.ru

Ціни на кукурудзу та пшеницю на Чиказькій товарній біржі зросли до максимального рівня за останні десять місяців, пише Олександр Чорновалов у сьогоднішньому випуску газети "КоммерсантЪ-Украина".

За останні три тижні липневий ф'ючерс (біржовий контракт купівлі-продажу товару в майбутньому, - LB.ua) на кукурудзу на Чиказькій товарній біржі зріс на 19%, до $ 6,9 за бушель ($ 272 / т), на пшеницю - на 25%, до 8,2 за бушель ($ 323 / т). Зростання цін пов'язане з поганими прогнозами збору врожаю в США й інших країнах через посуху. В Україні посуха також зашкодить приблизно половині посівів. 2012/2013 року Міністерство агрополітики знизило прогноз урожаю зерна з 56,7 до 45-47 млн т.

Керівник міністерства Микола Присяжнюк каже, що підвищення цін допоможе компенсувати збитки аграріїв від посухи. Щоправда, аналітик інвесткомпанії Dragon Capital Тамара Левченко каже, що вигоду отримають тільки великі агрокомпанії. "Фермери, які не мають вільних елеваторів, будуть змушені продавати старий урожай трейдерам", - говорить експерт.

Представник великого зернового бізнесу, гендиректор компанії "Нібулон" Андрій Вадатурський каже, що прибуток не гарантований і виробникам з елеваторами, адже ціни на біржах можуть впасти в будь-який момент.

Нагадаємо, спека вплине й на якість українського зерна.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram