ГоловнаЕкономікаБізнес

СОТ пом'якшує умови вступу для слабких економік

Для "економічно нерозвинених держав" встановлять пільгові правила прийому.

СОТ пом'якшує умови вступу для слабких економік
Фото: podrobnosti.ua

Світова організація торгівлі знижує вимоги для слабких економік, які хочуть приєднатися до організації.

Зараз для того, щоб держава змогла вступити до СОТ, її законодавство має відповідати вимогам організації і всіх 155 її членів. Таким чином, поки претендент не отримає дозволу на вступ від усіх членів СОТ, його приєднання до організації неможливо.

Для "економічно нерозвинених держав" встановлять пільгові правила прийому. Зокрема, їм дозволять зберегти мита на сільськогосподарську продукцію в колишньому розмірі, а не скорочувати їх нижче від рівня в 50%. Для мит на промислові товари державам з нерозвиненою економікою дозволять зберегти колишні мита на середньому рівні в 35%, передає Reuters. Це серйозно полегшить вступ до СОТ таких країн, як Афганістан, Ефіопія, Судан тощо.

Крім того, "економічно нерозвиненим державам" дозволять не лібералізовувати частину секторів економіки. Перехідний період для вступу в СОТ, який зазвичай становить 10 років, для економічно нерозвинених держав може бути продовжено. Крім того, СОТ обіцяла розглядати індивідуальні прохання з боку економічно нерозвинених держав.

Очікується, що комплекс поправок буде схвалено генеральною радою СОТ 25-26 липня.

Нагадаємо, що Україна є членом СОТ з травня 2008 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram