ГоловнаЕкономікаФінанси

Колектори хочуть перейменуватися на стягувачів

До боржників не можна буде застосовувати силу і погрози.

Колектори хочуть перейменуватися на стягувачів
Фото: job-sbu.org

Колектори готують законопроект, який би регламентував їхню роботу, пише "Коммерсант-Украина". Вчора у фінансовому комітеті Верховної Раді були представлені його основні норми.

Зокрема, учасники ринку запропонували замінити термін "колектор" на "професійний стягувач" і дозволити працювати у ций сфері лише компаніям, внесеним до держреєстру Міністерства юстиції.

Професійні стягувачі повинні будуть мати статутний капітал не менше ніж 10 млн грн і стягувати заборгованість більш ніж з 30 тис. боржників на рік.

Керівник колекторського бізнесу повинен буде мати юридичну або економічну вищу освіту, а компанія буде навчати персонал.

Водночас боржникам буде повідомлятися про борг лише закритим конвертом без розпізнавальних знаків, колектори не зможуть дзвонити йому і проводити з ним зустрічі з 22.00 до 8.00 у будні дні та з 20.00 до 9.00 у вихідні.

Крім того, колекторам заборонять застосовувати до боржників силу і погрози, а також вводити їх в оману щодо суми боргу, статусу професійного стягувача та його повноважень.

Нагадаємо, у Верховній Раді зареєстровано законопроект про заборону діяльності колекторських компаній щодо фізичних осіб-боржників.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram