ГоловнаЕкономікаБізнес

Янукович виступив проти держрегулювання цін на молоко

Президент почув прохання молочників.

Янукович виступив проти держрегулювання цін на молоко
Фото: Макс Левин

Президент Віктор Янукович ветував закон про внесення молока і молочних продуктів у перелік об'єктів державного цінового регулювання.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби Президента. У своїх пропозиціях до закону В. Янукович зазначає, що внесення молока та молочних продуктів у перелік об'єктів цінового регулювання означає, що Аграрний фонд повинен буде сформувати інтервенційний фонд для цих продуктів у розмірі не менш ніж 20% обсягу його внутрішнього споживання за попередній маркетинговий період.

А оскільки щорічне споживання молока та молочних продуктів становить близько 10 млн тонн (у перерахунку на молоко), то Аграрний фонд повинен буде закуповувати близько 2 млн тонн усіх без винятку молочних продуктів.

Закупівля, реалізація і зберігання таких обсягів молочних продуктів потребують значних витрат із державного бюджету, а також призведе до зростання і оптових, і роздрібних цін на молоко та молочні продукти.

Крім того, короткочасність терміну зберігання багатьох молочних продуктів, особливо сирого молока, не дозволяє Аграрному фонду проводити інтервенційні операції з ними через аграрну біржу, як цього вимагає законодавство.

За оцінками спеціалістів молочного комітету ЄБА положення, що їх пропонує законопроект, матимуть украй негативний влив на розвиток усього молочного сектору України, призведуть до дисбалансу на ринку та зниження конкурентоспроможності не тільки молочної галузі, але й економіки країни загалом

— Лист ЄБА до Віктора Януковича

Також Президент зазначає, що норма, яка вимагає проводити розрахунки з постачальниками продуктів держрегулювання протягом не більш ніж 7 банківських днів із дня отримання продукції, а не з дня отримання виручки від реалізації, як це прописано в чинній редакції, також недоцільна.

В. Янукович вважає, що це може призвести до вимивання обігових коштів переробних підприємств, збільшення їх кредиторської заборгованості та зменшення обсягів виробництва внаслідок скорочення обсягів закупівлі сировини, що, своєю чергою, призведе до збільшення собівартості продукції та зростання цін на неї в роздрібних мережах. Також ця норма може призвести до збільшення кількості посередників під час закупівлі молока в населення переробними компаніями.

З урахуванням вищевикладених аргументів Янукович пропонує Раді відхилити закон.

Нагадаємо, раніше молочники повідомили Януковичу, що цінове регулювання молока загрожує занепадом галузі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram