ГоловнаЕкономікаДержава

Коломойський просить Януковича про допомогу

Група "Приват" просить обмежити ввезення феросилікомарганцю, але навряд отримає підтримку.

Коломойський просить Януковича про допомогу
Фото: wellnews.ru

Група "Приват" Ігоря Коломойського, яка контролює три найбільші вітчизняні феросплавні заводи, активно лобіює введення обмежень на ввезення найпоширенішого виду цієї продукції - феросилікомарганцю. З проханням сприяти цьому від імені заводів "Привату" Українська асоціація виробників феросплавів уперше звернулася безпосередньо до Президента Віктора Януковича, попросивши його дати доручення Міністерству економічного розвитку і торгівлі розпочати відповідне розслідування. Однак шанси "Привату" на успіх - мізерні. Про це пише тижневик "Деловая столица" в матеріалі "Вогонь на поразку".

"Дніпропетровський мільярдер Ігор Коломойський пішов в "останній феросплавний бій". Прагнучи обмежити конкуренцію на українському ринку, Українська асоціація виробників феросплавів (УкрФА), що представляє інтереси Нікопольського, Запорізького та Стаханівського феросплавних заводів, розгорнула активну кампанію з обмеження імпорту феросилікомарганцю", - пише видання.

Ігор Коломойський пішов в "останній феросплавний бій"

Свою ініціативу Асоціація пояснює "масовим, постійно зростаючим і неконтрольованим із боку держави імпортом", хоча, за даними ДС, імпорт феросплавів за останні 5 місяців скоротився на 11%.

"Те, що" Приват "вирішив задіяти всі свої сили для "втихомирення" іноземних конкурентів, - не дивно. В останні роки частка Нікопольського, Запорізького і Стаханівського феросплавних заводів на українському ринку зменшувалася, хоча вони і продовжують залишатися його домінуючими учасниками з часткою близько 50%. За даними ДС, "велика трійка" навіть не намагалася нав'язати іноземним постачальникам феросплавів ринкову боротьбу. Навпаки, заводи "Привату", що звикли домінувати на ринку, в останні роки постійно підвищували ціни на свою продукцію", - наголошує видання.

Раніше УкрФА вже намагалася адміністративними методами домогтися обмеження поставок феросплавів у країну, однак її спроби були безуспішні. Як вважає аналітик компанії "Арт-Капітал" Дмитро Ленда, якщо нині обмежувальні мита буде введено, за ними піде збільшення цін на феросплави українських виробників.

"Очевидно, розуміючи слабкість своїх позицій, "Приват" не має особливих ілюзій щодо підтримки своєї ініціативи Міністерством економічного розвитку і торгівлі. Звернення УкрФА до Президента з проханням втрутитися в ситуацію виглядає відчайдушним кроком, шанси на успіх якого можна вважати мізерними. Адже феросплавники фактично відкрито просять "натиснути" на профільне міністерство та пролобіювати їхні інтереси, результатом чого може стати обмеження вільної конкуренції на ринку", - зазначає "Деловая столица".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram