ГоловнаЕкономікаБізнес

ЄС втручатиметься в бюджети країн єврозони

Пропозиції будуть носити рекомендаційний характер.

ЄС втручатиметься в бюджети країн єврозони
Фото: newtent.info

Влада Європейського Союзу зможе коригувати бюджети країн єврозони, які допустили занадто великий дефіцит.

Як пише газета The Financial Times, таку пропозицію буде зроблено під час саміту ЄС, який відбудеться 28-29 червня.

За даними видання, головному виконавчому органу Європейського союзу - Єврокомісії - буде запропоновано формувати окремий план зі скорочення витрат бюджету для кожної країни, що перевищила встановлений ліміт дефіциту в 3% ВВП. Заходи, розроблені Єврокомісією, будуть затверджувати під час голосування інші держави ЄС.

Пропозиції Єврокомісії носитимуть рекомендаційний характер. Проте влада ЄС зможе накладати штрафи на учасників валютного союзу, які порушують правила про обмеження бюджетного дефіциту в 3% ВВП. Крім того, на саміті країн ЄС буде запропоновано погоджувати одне з одним розмір держборгу.

Для того, щоб та чи інша країна могла збільшити свій обсяг державного боргу, їй доведеться погоджувати своє рішення з іншими учасниками ЄС. В іншому випадку їй можуть заборонити отримувати допомогу від Європейського центрального банку і Євросоюзу. За даними видання, на саміті також буде запропоновано створити єдиний регулюючий орган, який стежитиме за кредитною політикою великих банків.

Нагадаємо, 25 країн Євросоюзу підписали бюджетний договір, згідно з яким держави зобов'язані дотримуватися "золотого правила" бюджетної дисципліни, ще на початку 2012 року. Документ передбачає, що дефіцит бюджету країн - учасниць союзу не може перевищувати 0,5% ВВП. До цього цифра становила 3% ВВП, але вона носила виключно рекомендаційний характер. Підписувати пакт відмовилися Великобританія та Чехія.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram