ГоловнаЕкономікаБізнес

У Росії банкіра судять за мільярдне розкрадання

Матвія Уріна звинувачують у виведенні з підконтрольного банку 15 млрд рублів (близько 3,75 млрд грн).

У Росії банкіра судять за мільярдне розкрадання
Фото: Lenta.ru

Вчора, 25 червня, в Замоськворецькому суді Москви відбулося попереднє слухання у кримінальній справі колишнього банкіра Матвія Уріна. Він звинувачується в розкраданні шляхом шахрайства більше ніж 15 млрд рублів, що належать п'яти російським банкам. За клопотанням прокурора суд продовжив термін утримання під вартою підсудному до середини грудня. Водночас суд не прийняв доводи адвокатів, які заявили, що в цьому немає необхідності, тому що їхній клієнт відбуває 4,5 роки позбавлення волі, які він отримав за дорожній конфлікт.

У листопаді минулого року Кунцевський суд Москви вже засудив Матвія за те, що його охоронці роком раніше на Рубльово-Успенському шосе жорстоко побили екс-члена правління "Будтрансгазу", громадянина Нідерландів Йорріта Йоста Фаассена. Матвій Урін і п'ятеро інших підсудних отримали різні терміни від 2-х до 4,5-х років колонії.

Після цього у 34-річного Матвія Уріна почалися проблеми в бізнесі. У п'яти банків ("Слов'янський", Традо-банк, Донбанк, Уралфінпромбанк і "Монетний дім"), що входили в банківську групу, співвласником якої був Матвій Урін, відкликали ліцензії. Центрабанк заявив, що вони фальсифікували звітність.

У січні 2011 року Столичне слідче управління ГУ МВС Росії порушило кримінальну справу за статтею "шахрайство" (стаття 159 КК) проти Уріна і невстановлених осіб. За версією слідства, вони з відома Уріна вивели з рахунків Традо-банку понад 15 млрд рублів грошей вкладників у березні-грудні 2010 року. Гроші нібито проходили за рахунками всіх вищезазначених установ.

Тепер збиток громадянам має відшкодовувати Агентство зі страхування внесків - аналог українського Фонду гарантування внесків.

Адвокат Уріна заявляє про його невинуватість. "Мій підзахисний не визнає провину і вважає, що все, що відбувається з ним, це ланки того невеликого, але нещасливого ДТП на Рубльово-Успенському шосе", - пояснив позицію свого клієнта Владислав Мусіяка.

Нагадаємо, в Україні також звинувачується у розкраданні грошей вкладників банкір Павло Борулько (банки "Європейський", "Національний стандарт" і "Володимирський").

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram