ГоловнаЕкономікаБізнес

У Німеччині розслідують угоди за участю "Газпрому"

За оцінкою слідства, німецька скарбниця не отримала з них сотні мільйонів євро.

У Німеччині розслідують угоди за участю "Газпрому"
Фото: EPA/UPG

Угоди за участю російського "Газпрому" розслідує прокуратура німецького Франкфурта-на-Майні через підозру в несплаті податків.

Як пише Sueddeutsche Zeitung, за даними влади, багатомільярдні транзакції були скоєні на території Німеччини через якесь акціонерне товариство, що зареєстроване на Кіпрі.

За оцінкою слідства, німецька скарбниця не отримала з операцій 600 млн євро. Водночас Hessischer Rundfunk з посиланням на прес-службу прокуратури повідомляє, що збиток становить 450 млн євро. Підозрюваними у цій справі є 12 осіб з Німеччини, Росії і з Кіпру, двоє з яких вже затримано. Всі вони відкидають свою причетність до податкових злочинів.

Як вважає слідство, в минулому фігуранти справи були акціонерами низки газових компаній, одночасно обіймаючи пости в їх керівництві. Вирішивши продати велику частину своїх акцій, вони звернулися до більших учасників світового газового ринку. Передбачається, що на частку "Газпрому" припали угоди, в рамках яких він заплатив близько 500 млн євро. У цілому, вважає прокуратура, номінальна вартість акцій, які продали підозрювані, становить 3 млрд євро.

Уникнути сплати податків бізнесменам вдалося завдяки тому, що всі угоди були здійснені через кіпрську компанію. За версією слідства, вона була створена самими підозрюваними: деякі з громадян, серед яких і громадяни Німеччини, є її акціонерами і керівниками. Тим часом один з адвокатів фігурантів справи стверджує, що німецький акціонер відіграє в компанії лише номінальну роль, тоді як вирішальне слово завжди залишається за співвласниками з Росії.

Справу порушено тільки проти колишніх власників проданих акцій. Проти самого "Газпрому" ніякого розслідування не ведеться.

Нагадаємо, раніше повідомляли, що український НАК "Нафтогаз" також опинився в центрі розслідування європейськими слідчими, оскільки британські прокурори зацікавились придбанням "вишки Бойка".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram