ГоловнаЕкономікаБізнес

У Держенергоефективності хочуть ветувати проект оновленої енергостратегії

Громадська рада вважає, що документ суперечить зобов'язанням України перед Енергетичним співтовариством.

У Держенергоефективності хочуть ветувати проект оновленої енергостратегії

Громадська рада Державного агентства енергоефективності та енергоощадності вважає неприйнятним проект оновленої "Енергетичної стратегії України на період до 2030 року", який підготувало Міненерговугілля.

На засіданні 22 червня рада вирішила звернутися до Президента України з проханням не допустити ухвалення цього документа.

"Проект оновленої енергостратегії - це наступ на відновлювану енергетику й енергоефективність. Документ суперечить внутрішньому законодавству та зобов'язанням України перед Енергетичним співтовариством", - зазначив голова громадської ради, голова правління Української вітроенергетичної асоціації Андрій Конеченков.

Член громадської ради, президент Асоціації учасників ринку альтернативних видів палива та енергії України (АПЕУ) Віталій Давій, своєю чергою, заявив, що проект оновленої Енергетичної стратегії України на період до 2030 року в разі затвердження може знищити українську галузь відновлюваної енергетики.

"Зміст проекту оновленої Енергетичної стратегії України на період до 2030 року є дуже поганим сигналом для інвесторів в українську галузь відновлюваної енергетики. Зазначені в проекті цифри виглядають не як амбітні плани розвитку, а як виставлені обмеження. Уже сьогодні зарубіжні компанії, начитавшись проекту стратегії, стриманіше розглядають свої перспективи на українському ринку. Варто нагадати, що відновлювана енергетика сьогодні в Україні є єдиною галуззю, в яку йдуть великі закордонні інвестиції", - зазначив голова АПЕУ.

Рада вирішила також звернутися до Держенергоефективності з проханням організувати додаткові громадські слухання, на які мають винести проект оновленої енергостратегії.

Як повідомляли, напередодні Міністерство енергетики та вугільної промисловості оприлюднило проект оновленої Енергетичної стратегії України на період до 2030 року.

Держенергоефективності заявило, що документ суперечить узятим Україною зобов'язанням при входженні до Енергетичного співтовариства.

До складу громадської ради при Держенергоефективності, крім Конеченкова і Давія, входять виконавчий директор громадської організації "Диски Груп" Антон Антоненко, виконавчий директор Центру відновлюваної енергетики Юлія Березовська, голова правління громадської організації "Українська мережа енергетичних інновацій "Грінкубатор" Роман Зінченко, заступник виконавчого директора асоціації "Енергоефективні міста України" Сергій Кошарук, голова правління Асоціації інженерів енергоефективних технологій України Олександр Кузнєц і заступник виконавчого директора міжнародної громадської організації "Фонд польсько-української співпраці "ПАУСІ" Святослав Павлюк.

На думку екологів, проект оновленої енергостратегії консервує негативні тренди в паливно-енергетичному комплексі України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram