ГоловнаЕкономікаБізнес

В Італії посилюють покарання для нелегалів

Дозвіл на проживання отримають тільки ті, кого "безжально експлуатували".

В Італії посилюють покарання для нелегалів
Фото: micro-news.ru

В Італії посилюють санкції для тих, хто наймає нелегалів на роботу. Але претендувати на отримання дозволу на проживання зможуть тільки ті іноземці, які подали заявку та погодилися співпрацювати з судовими органами правопорядку в тому випадку, якщо їхню роботу було кваліфіковано як "безжальну експлуатацію". Решту депортують.

Про це пише італійська "Газета українська".

16 червня уряд видав проект декрету для узгодження з європейськими правилами "про санкції і заходи проти роботодавців, які експлуатують громадян третіх країн, котрі незаконно перебувають в Італії". Текст декрету ще потребує згоди Палати депутатів і Сенату.

Наймати на роботу нелегалів в Італії не можна - такий злочин карається позбавленням волі від трьох місяців до року, а також штрафом у розмірі 5 тисяч євро за кожного найнятого нелегально працівника. Одночасно роботодавець отримує адміністративне покарання за порушення нормативів із зарплати та соціального забезпечення працівника.

Нові правила передбачають, що засуджені за цього злочину більше не зможуть запрошувати іноземців на роботу. Крім того, їм доведеться оплатити дорогу нелегала додому. Мінпраці перевірятиме ефективність нового антиімміграційного закону та звітуватиме в Єврокомісію раз на рік.

Якщо роботодавця впіймають за порушення, то автоматично вважатимуть, що нелегал встиг пропрацювати три місяці. Штрафи та компенсацію розраховуватимуть виходячи з цього терміну. Покарання для роботодавця буде ще вищим, якщо в нього знайдуть більш ніж трьох нелегалів, якщо їхній вік становитиме менш ніж 16 років, якщо нелегали будуть іноземцями і якщо не дотримувалися техніки безпеки.

В останньому випадку, якщо нелегал погодиться співпрацювати зі слідством і свідчитиме проти роботодавця, він зможе отримати посвідку на проживання в Італії на півроку з можливим продовженням на рік і більше. Якщо було складено легальний робочий контракт, то його можна буде перетворити на дозвіл на роботу.

Нагадаємо, кожен другий молодий українець хоче покинути батьківщину.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram